O reţetă simplă dar cu rezultate spectaculoase, ideală pentru mese festive în familie – somon cu cimbru și capere. Somonul la cuptor pe un pat de cartofi, combinat cu gustul cimbrului şi aroma caperelor este o ispită căreia e greu să-i rezişti.
Vezi aici și rețeta de Somon dietetic în sos de iaurt
Reţetă: Somon cu cimbru și capere
Ingrediente:
- 4 fileuri de somon (130-150 grame bucata)
- 1 kilogram de cartofi
- 4-5 crenguţe de cimbru (sau o lingură de cimbru uscat)
- 2 linguri capere în sare
- 4 linguri ulei de măsline
- sare
- piper
Preparare:
- Spălaţi cartofii şi puneţi-i la fiert în coajă (în apă cu sare) pentru 30-35 de minute. Catofii trebuie să fie fierţi, dar tari.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius (mediu spre mare).
- Scoateţi cartofii într-un vas cu apă foarte rece. Puneţi şi câteva cuburi de gheaţă dacă aveţi.
- Decojiţi cartofii şi tăiaţi-i în rondele groase ( de 1-1,5 centimetri grosime).
- Spălaţi caperele de sare şi scurgeţi-le.
- Într-o tigaie anti-aderentă încingeţi puţin ulei şi rumeniţi somonul, câte 1 minut pe fiecare parte, la foc iute. Somonul trebuie doar să fie rumenit la suprafaţă, nu gătit în întregime.
- Ungeţi o tavă cu ulei de măsline.
- Amestecaţi cartofii cu 2 linguri de măsline, capere şi cimbru.
- Puneţi cartofii în tavă într-un strat.
- Adăugaţi somonul şi grăsimea din tigaie peste cartofi.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 8-12 minute, până când somonul şi cartofii se rumenesc.
- Somonul cu cartofi, capere şi cimbru se serveşte imediat, cu diverse salate verzi.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 50 minute
Porții: 4