Ceva Bun

Semințe de pin

Semințele de pin sunt semințe comestibile ce provin de la aproximativ 20 de specii de pini din întreaga lume. Cele mai cunoscute în Europa sunt semințele de Pinus Pinea, așa numintul pin parasol, ce făceau parte din dieta populațiilor din bazinul Mării Mediterane încă din vremea Paleoliticului.

sursă: wikipedia.org

 

Prezentare:

În momentul în care sunt scoase din conurile de pin, semințele au coajă (grosimea cojii diferă de la specie la specie). O sursă excelentă de fibre, semințele de pin conțin între 10 și 34% proteine.  Spre deosebire de speciile asiatice, semințele de Pinus Pinea sunt mai alungite și mai înguste și conțin cel mai mare procent de proteine dintre toate speciile.

Uneori comercializate sub denumirea (eronată din punct de vedere botanic) de muguri de pin, semințele de pin se pot cumpăra din supermarketuri sau din magazinele arăbești – vezi aici harta magazinelor etnice din București. Semințele de pin se comercializează decojite și crude. Decojite, semințele de pin pot râncezi ușor într-un mediu cu umiditate mare. Ideal, acestea se păstrează congelate sau se consumă proaspete.

Aromă:

Semințele de pin au o aromă de nucă, untoasă, cu un parfum discret de conifer ce îi oferă prospețime. Prin prăjire, își intensifică aroma, iar textura devine crocantă.

Utilizare:

Semințele de pin se adaugă la feluri de mâncare pe bază de carne sau pește, la salate, dar și în diverse aluaturi de pâine sau în dulciuri. Una din cele mai cunoscute întrebuințări este folosirea lor în faimosul sos italian pesto. Alte feluri de mâncare ce folosesc semințe de pin:

Uleiul extras din semințele de pin are o aromă subtilă de nucă și se folosește pentru salate.

Alte specii comestibile:

Informații nutriționale – pentru 100 de grame de semințe de pin decojite

Cu un conținut caloric ridicat, semințele de pin sunt o sursă bogată de acizi grași mono-nesaturați care ajută la scăderea colesterolului LDL (“colesterolul rău”), dar și la prevenirea bolilor cardio-vasculare. Există studii recente care demonstrează că semințele de pin pot avea rol de inhibare a poftei de mâncare, fiind folosite ca adjuvant în curele de slăbire.¹

Semințele de pin sunt și o sursă excelentă de vitamine și minerale: conțin vitamina E , aproximativ 9.33 mg la 100 g, vitaminele B, magneziu, potasiu, calciu, fier, zinc și seleniu. Nu conțin gluten și sunt folosite la prepararea diverselor produse destinate persoanelor alergice la gluten.

Denumiri:

Rețete cu semințe de pin: 

Puteți folosi semințele de pin ca adaos la salate, mâncaruri pe bază de pește sau carne, ca umpluturi pentru legume dar și la deserturi. Vezi aici o selecție de rețete cu semințe de pin. 

print