Ceva Bun

Scorțișoara: rulouri sau pudră?

Dintre toate condimentele pe care le folosim în rețete, scorțișoara are o subtilitate aparte: merge excelent cu multe dintre deserturi pentru că profilul său organoleptic (dulceag- amărui) o face o pereche bună pentru majoritatea fructelor de la caise la mere, de la banane la pere. Un pic de scorțișpară adăugată într-un desert îi conferă profunzime și îl face mai special. Chiar și când este vorba de deserturi în care în mod tradițional nu se pune scoțișoară cum este celebra rețetă de papanași nu ezita să încerci să adaugi un pic la final pentru un plus de gust.

Ce este scorțișoara?

Școrțișoara, așa cu îi zice și numele, este o scoarță de copac. Provine din arbușii de Cinnamomum verum, iar varietatea cea mai apreciată comercial este cea de Ceylon. Procedeeul de a obține această scoarță nu este unul simplu: se îndepărtează primul strat de scoarță care este folosit în agricultură ca mulching, iar cel interior este mai apoi uscat la umbră și în întuneric după ce este ”bătut” pentru a se forma spiralele. Se taie în rulouri și se comercializează fie așa, fie în pudră.

Există și alte varietăți mai puțin aromatice și mai puțin calitative ca cea de Ceylon: cea din China, de exemplu. Pentru a le deosebi, ruloul de socrțișoară de Ceylon este ușor de măcinat într-o măcinătoare de cafea, și are straturi fine ca un foietaj pe când cea din China este mult mai lemnoasă și mai compactă.

Scorțișoara: la ce o folosim?

Așa cum specificam mai sus, scorțișoara este mai des folosită în rețetele dulci: clătite, iaurt cu fructe, prăjituri, checuri, biscuiți, înghețate. Dar merge la fel de bine și în rețete sărate mai ales în combinație cu alte condimente ca: nucșoara, cuișoarele, chimionul sau ghimbirul.  În rețetele de curry sau de orezuri aromatice în stil asiatic se va găsi mereu un pic de scorțișoară, dar și în rețete mai cunoscute la noi ca musacaua sau supa de linte.

Nici băuturile nu rămân indiferente când vine vorba de scorțișoară. Cafeaua, ceaiul și ciocolata caldă au adesea scorțișoară pentru extra aromă. În anumite cocktailuri se adaugă de asemenea pentru a da profunzime și se combină excelent cu siropul de arțar.

Rulouri sau pudră?

Răspunsul este clar: rulouri. De ce?

În primul rând pentru că uleiurile esențiale se mențin mai bine în rulouri pe care le poți măcina pe loc atunci când vrei să adaugi un pic într-o rețetă. De asemenea, pentru a păstra în casă scoțișoara pe termen lung fără să își piardă din proprietăți, este mai bine să o ții în rulouri. Este recomandat să ai o râșniță specială pentru condimente pe care o poți curăța măcinând niște sare grunjoasă.

În al doilea rând pentru că pudra poate veni deja adulterată cu produse inferior calitative care îi reduc mult atât gustul și mirosul, cât și proprietățile excelente pe care le are scoțișoara: funcționează ca un anti-inflamator, anti-oxidant, digestiv.

În al treilea rând pentru că un rulou poate fi adăugat la fiert și scos după pentru a da exact gustul potrivit unei mâncăruri pe când pudra rămâne în mâncare și este mai greu de apreciat cantitatea necesară.

print