Sarea neagră de Himalaya este o sare nerafinată, originară din India, cunoscută şi sub numele de kala namak (în hindi/urdu) sau bire noon (în nepaleză). Are un miros intens de ou fiert datorită conţinutului mare de sulf. Pentru cei care o folosesc pentru prima dată, mirosul poate fi prea puternic, de ou clocit. Dar nu vă speriaţi pentru că gustul final în mâncare este normal, de ou.
A nu se confunda cu sarea roz de Himalaya.
Compoziţia sării negre de Himalaya
Sarea neagră de Himalaya este un tip de sare de mină, de culoare roşu intens cu accente violete. În formă de pudră are o culoare rozalie. Este formată în principal din clorură de sodiu, la fel ca sarea de masă, dar are şi sulfură de fier care îi conferă culoarea specifică şi sulf care îi dă gustul şi mirosul de ou. În comparaţie cu sarea normală, are un conţinut uşor mai redus de clorură de sodiu şi mai ridicat în potasiu şi calciu.
Utilizare
Sarea neagră de Himalaya de foloseşte în mod curent în bucătăriile din sud-estul Asiei şi se adaugă în salate, sosuri, amestecuri de mirodenii.
În medicina ayurvedică se foloseşte ca laxativ şi ca stimulant digestiv.
Datorită conţinutului mare de sulf care îi conferă gustul de ou, se foloseşte în bucătăria vegetariană şi vegană ca înlocuitor de ou, de exemplu în reţetele de maioneze, spume şi salate.
Se poate cumpăra din magazinele naturiste sau din hipermaketuri de la raftul de produse ecologice. De asemenea, se poate cumpăra din magazinele etnice, cu produse specifice bucătăriei indiene.