Saltimbocca alla romana este cea mai bună dovadă a faptului că reţetele bune fac istorie! Pentru că nu doar romanii au făcut istorie ci şi mâncărurile lor. Culegerea de reţete a patricianului Marcus Gavius Apicius stă mărturie în acest sens. Dar parcă şi mai palpabilă este o porţie de saltimbocca alla romana, combinaţie de carne de vită, şuncă şi salvie, într-un sos dens de vin. Un şniţel natur sau o friptură la tigaie cu un insolent gust de salvie.
Numele reţetei, de “aruncă în gură”, ne duce cu gândul la un aperitiv care trebuie să fi fost destul de popular la banchetele romanilor. Şi chiar avea de ce să fie!
Porţii: 2
Timp preparare: 30 minute
Ingrediente:
- 4 felii de pulpă de vită
- 4 felii de prosciutto crudo ( se poate înlocui cu prosciutto cotto şi, la nevoie, cu şuncă de Praga)
- 1 rămurică de salvie
- 3 linguri de făină
- 50 grame de unt
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 pahar supă de vită (sau jumătate de cub de concentrat)
- 1 pahar de vin alb
- sare şi piper
Preparare:
- Se bat foarte bine bucăţile de carne cu ciocanul de șnițele. Se vor prepara puţin timp aşa că trebuie să fie subţiri şi lipsite de zgârciuri.Fâşiile de carne trebuie să fie mai mari decât cele de şuncă deoarece în urma tratamentului termic, fiind crude, îşi vor restrânge diametrul.
- Se aşează o felie de şuncă peste una de carne. Peste şuncă se pune o frunză de salvie şi se prind toate cele trei elemente cu o scobitoare (vezi imaginile), cu grijă să nu rupeţi frunza de salvie.
- Daţi prin făină cele patru bucăţi de carne-şuncă-salvie. Scuturaţi-le bine de excesul de făină.
- Se topeşte untul în ulei într-o tigaie, iar când grăsimea s-a încins se rumenesc bucăţile de carne pe ambele părţi. După ce s-au rumenit, se scot şi se păstrează la cald.
- În grăsimea din tigaie prăjiţi încă 2-3 frunzuliţe de salvie. După ce salvia s-a rumenit stingeţi totul cu supa de vită (sau un pahar de apă plus o jumătate de cub concentrat de vită) şi paharul de vin, sare şi piper. Fierbeţi până se leagă sub forma unui sos închis la culoare.
Saltimbocca alla romana se serveşte fierbinte, stropită cu sosul din tigaie. Ca garnitură se autoimpun cartofii cu rozmarin. Gustul de salvie din saltimbocca si cel de rozmarin de pe cartofi întregesc gustul italian al a acestei fripturi deosebite.
______________________________________