Salmorejo este o gustare rece, de vară, originară din Cordoba (salmorejo cordobés). Înrudit cu gazpacho, o altă specialitate andaluză, salmorejo se deosebeşte totuşi de mai cunoscuta sa surată prin lista redusă a ingredientelor: roşii, pâine, oţet, ulei şi usturoi. Mulţumim pentru inspiraţie prietenului nostru andaluz Alberto dela Torre, autorul blogului El fogón de la Perla Gris. O minunată gustare vegetariană/de post. Gracias, Alberto!
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
- 1,3 kilograme de roşii bine coapte
- 1 căţel de usturoi
- 1/2 ceapă mică
- 2 linguri oţet
- 4 linguri ulei de măsline
- 200 grame pâine veche
- 3 linguri sfeclă roşie gătită (fiartă, coaptă sau din borcan) – opţional
- 2 ouă fierte, tari
- 2 felii jamon (sau alt jambon/şuncă)
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi roşiile cubuleţe şi treceţi-le printr-o sită, pentru a scăpa de coji şi seminţe.
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul.
- Pasaţi ceapa, usturoiul, pâinea, uleiul şi oţetul împreună cu piureul de roşii.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Opţional, amestecaţi jumătate din cantitatea obţinută cu sfeclă roşie.
- Dacă nu ţineţi post, serviţi salmorejo în farfurii joase, cu ou fiert şi jamon tocat deasupra.
Salmorejo se serveşte întotdeauna rece.