Influenţa maură îşi pune amprenta asupra acestei salate de legume specific spaniole. Principala caracteristică a acestei salate este procesul de coacere al ingredientelor, proces care înmoaie legumele şi le stimulează sucurile.
Porţii: 4
Timp de preparare: 80 de minute
- 4 vinete mici
- 2 dovlecei mici
- 3 roşii
- 2 cepe
- 1 căpăţână de usturoi
- 3 ardei graşi
- 1 linguriţă chimen măcinat
- 3 linguri de oţet basamic
- 5 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură rasă de zahăr
- sare şi piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Spălaţi şi ştergeţi cu un prosop legumele, fără să le curăţaţi.
- Stropiţi-le cu ulei (2 linguri) şi puneţi-le într-o tavă, la copt, în cuptor pentru 30 de minute.
- Scoateţi legumele, lăsaţi-le să se răcească. Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Scoateţi coceanul ardeiului şi îndepărţaţi-i pieliţa.
- Rupeţi-le fâşii, cu mâna, sau tăiaţi-le în bucăţi potrivite.
- Stropiţi legumele cu uleiul de măsline rămas, oţetul balsamic, chimenul, zahărul, sare şi piper.
- Introduceţi salata, acoperită, la frigider, pentru o jumătate de oră înainte de servire.
Salata de legume coapte se consumă ca atare, rece, cu pâine prăjită sau ca garnitură la fripturi.