Se pare că salata de cartofi îşi are originea în Germania de unde s-a răspândit mai apoi, cu mici variaţii în reţetă, peste tot în lume. Spre deosebire de alte salate pe bază de cartofi fierţi care se servesc reci sau la temperatura camerei, salata germană se serveşte caldă, ca garnitură la fripturi sau peşte. Este uşor de pregătit şi nu ai nevoie decât de aragaz.
Reţetă: Salată germană de cartofi
Ingrediente:
- 8 cartofi medii
- 2 ouă
- 2 felii de bacon (50 g)
- 1 ceapă mică
- 1 ceaşcă de apă
- 1/2 ceaşcă de oţet alb
- 3 linguri de zahăr
- 1 lingură de amidon
- 1 linguriţă de sare
- 1/2 linguriţă de muştar
- un vârf de cuţit de seminţe de ţelină
- un vârf de cuţit de piper măcinat
Preparare:
- Spălaţi bine cartofii în câteva ape.
- Fierbeţi cartofii în coajă, aproximativ 20 minunte, până intră o scobitoare în ei dar fără să fie prea fierţi.
- Scurgeţi apa de pe cartofi şi lăsaţi-i la răcit.
- Fierbeţi ouăle ca să fie tari.
- Curăţaţi cartofii de coajă şi tăiaţii în felii într-un castron încăpător.
- Curăţaţi şi tăiaţi ouăle fierte, adăugaţi peste cartofi. Se pot tăia cuburi sau felii.
- Într-o tigaie puneţi la prăjit feliie de bacon până devine crocant.
- Scoateţi-le la răcit şi în grăsimea rămasă de la bacon în tigaie puneţi la prăjit ceapa până devine sticloasă.
- Adăugaţi amidonul şi amestecaţi ca să nu rămână cocoloaşe. Nu prăjiţi prea mult ca să nu se ardă.
- Adăugaţi restul de ingrediente, inclusiv apa, şi amestecaţi până obţineţi un sos gros.
- Adăugaţi baconul tăiat mărunt şi sosul din tigaie în castronul cu cartofi şi ouă.
- Amestecaţi uşor pentru a omogeniza salata.
- Se serveşte imediat, caldă, ca garnitură.
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de gătire: 30 minute
Porţii: 4
Note:
- se pot adăuga murături la servire pentru cei obişnuiţi cu salata orientală
- se poate adăuga mărar proaspăt la servire