O versiune hipocalorică a celei mai iubite forme de servire a vinetelor din România. Mai săracă în grăsimi faţă de salata de vinete obişnuită, aproape lipsită de colesterol dar bogată în gust, această salată a împrumutat din specificul Balcanilor, locul din care s-a răspândit în lume iaurtul. Astfel, deşi este o salată dietetică, nu o trataţi ca pe una lipsită de gust şi importanţă.
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 60-70 de minute (dacă iaurtul este scurs)
- 1,5 kilograme vinete de dimensiuni medii
- 300 ml iaurt gras
- 3 căţei de usturoi
- 1 lingură mărar tocat
- 1 lingură pătrunjel tocat
- 1 lingură zeamă de lămâie
- sare
- piper
Preparare:
- Puneţi iaurtul la scurs cu 6 ore înainte de folosire, într-o sită deasă, pentru a obţine o cremă de iaurt.
- Coaceţi vinetele pe plită sau în cuptor până li se înnegreşte coaja şi se înmoaie.
- Treceţi vinetele pe sub jet de apă rece şi îndepărtaţi-le coaja. Lăsați-le la scurs de zeama amăruie.
- Tocaţi vinetele cu un satâr de lemn.
- Curăţaţi şi răzuiţi fin usturoiul.
- Extrageţi zeama de lămâie. Tocaţi verdeaţa.
- Amestecaţi miezul vinetelor cu iaurtul, zeama de lămâie, verdeaţa, sare şi piper după gust.
- Introduceţi salata de vinete la rece.
Salata dietetică de vinete se consumă rece alături de salate în diverse combinaţii.
[tip]Salata de vinete este mai bună după ce stă câteva ore la rece pentru a permite aromei de usturoi să se răspândească.[/tip]
[tip]Pentru o variantă vegană/de post, înlocuiţi iaurtul cu câteva linguri de pulpă de roşii.[/tip]