Profitaţi din plin de roşiile proaspete şi de sezonul vinetelor pentru a face această salată extraordinară. O variantă 100% vegetariană a unei salate iubite de toată lumea.
Porţii: 6-8
Timp de preparare: 80 de minute
Ingrediente:
- 2,5 kilograme de vinete
- 2 roşii mari
- 1 ceapă
- 50 ml ulei
- sare
- piper
- 2 linguri pătrunjel tocat (opţional)
Preparare:
- Coaceţi vinetele pe toate părţile pe plită, grătar sau în cuptor, până când coaja prinde a se arde şi miezul a se înmuia.
- Curăţaţi vinetele şi lăsaţi miezul la scurs într-o sită.
- Tocaţi miezul vinetelor cu un satâr de lemn până se transformă într-un piure.
[note] Nu folosiţi robotul sau blenderul pentru a toca vinetele şi nici cuţite sau alte ustensile metalice pentru că veţi toca şi seminţele, ceea ce va face ca vinetele să fie amare.[/note] - Decojiţi roşiile.
- Treceţi roşiile prin răzătoarea mare.
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa fin.
- Amestecaţi vinetele cu ceapa.
- Încorporaţi zeama de roşii şi uleiul amestecând constant cu o lingură de lemn.
- Asezonaţi cu sare şi, opţional, cu piper proaspăt măcinat.
- Adăugaţi pătrunjelul tocat.
Introduceţi salata la rece pentru minim 30 de minute înainte de servire. Serviţi salata de vinete cu pâine, proaspătă sau prăjită, roşii şi/sau ceapă verde.