În fiecare vară, scările blocurilor româneşti se umplu – smintind trecătorii – de mirosul vinetelor coapte pe plită, şi mai rar la cuptor, pentru salată de vinete. Şi nu există bucurie mai sinceră decât a copiilor fugind cu o felie de pâine unsă cu salată de vinete şi poftă mai mare decât a prietenilor care îi urmează pofticioşi cu un “dă şi mie o muşcătură”.
Aşadar, salată de vinete cu maioneză.
[note]Mai jos, în film, este prezentată o manieră rapidă de realizare a maionezei cu ajutorul unui blender. Însă, în mod tradiţional, se face exclusiv manual.[/note]
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 100 de minute
Ingrediente:
- 6 vinete medii
- 1 ceapă medie
- 200 ml ulei
- 1 gălbenuş de ou
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 linguriţă muştar
- sare
- piper
Preparare:
- Puneţi vinetele la copt pe grătar sau plită. Învârtiţi-le pe toate părţile, până când sunt moi iar pieliţa de la suprafaţă este arsă.
- Lăsaţi vinetele să se răcească 5 minute.
- Despicaţi cu o lingură vinetele şi scoateţi miezul într-o sită deasă.
- Lăsaţi la scurs 15 minute până când uleiurile amare sunt eliminate.
[warning]Nu lăsați vinetele în coajă sau la scurs prea mult deoarece se vor oxida.[/warning] - Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
- Puneţi într-un blender gălbenuşul de ou, uleiul, muştarul, zeama de lămâie şi ceapa tocată. Mixaţi până când obţineţi o maioneză. Asezonaţi cu sare şi piper. (Puteți folosi un blender de mână – scufundător – și un pahar înalt de plastic).
[note]Dacă nu aveţi sau nu doriţi să folosiţi blenderul, puteţi face o maioneză clasică (din aceleaşi cantităţi) pe care să o amestecaţi cu ceapa tocată fin.[/note] - Tocați vinetele cu un tocător de lemn sau plastic până când obţineţi o pastă fină.
[warning]Nu folosiţi obiecte metalice sau roboţi de bucătărie, deoarece vor toca şi seminţele care vor da un gust amărui.[/warning] - Amestecaţi vinetele cu maioneza.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
- Introduceţi la rece până la servire pentru a se amesteca aromele.
Salata de vinete cu maioneză se serveşte tartinată pe felii de pâine, cu ceapă verde şi roşii, sau se pot umple cu ea roşii, ardei, castraveți etc.