Dulce şi aromat, salamul dulce din biscuiţi cu ciocolată este o specialitate toscană (Salame di Cioccolato) uşor de realizat împreună cu copiii, urmărind indicaţiile din filmul de mai jos.
Există şi o versiune mai simplă, realizată doar cu cacao, dar varianta cu ciocolată topită rămâne un succes garantat.
Porţii: 6-8
Timp de preparare: 30 de minute (plus 3 ore la rece)
Ingrediente:
- 300 grame biscuiţi simpli
- 150 grame de unt gras, la temperatura camerei
- 100 grame zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat
- 2 ouă
- 100 ml rom brun (sau 80 ml lapte şi 15 ml esenţă de rom)
- 200 grame ciocolată de menaj
- 80 grame stafide (opţional)
Preparare:
- Topiţi ciocolata pe bain marie.
- Sfărâmaţi cu mâna biscuiţii de dimensiuni potrivite (vezi film).
- Dacă doriţi să folosiţi stafide, puneţi-le la înmuiat în rom sau în lapte amestecat cu rom.
- Pregătiţi o tavă de cozonac pe care o tapetaţi cu hârtie de copt suficient de lungă şi lată cât să acopere salamul de biscuiţi.
- Bateţi ouăle.
- Amestecaţi într-un vas adânc untul cu zahărul şi zahărul vanilat până granulele de zahăr sunt aproape dizolvate.
- Adăugaţi şi încorporaţi ouăle bătute.
- Adăugaţi romul şi, eventual, stafidele.
- Încorporaţi ciocolata topită.
- Adăugaţi biscuiţii şi amestecaţi bine ingredientele uscate cu cele umede.
- Turnaţi amestecul în tavă.
- Presaţi bine pentru a elimina golurile de aer şi ambalaţi salamul.
- Răsturnaţi salamul ambalat pe o folie de aluminiu.
- Strângeţi bine, dați-i forma dorită şi depozitaţi la rece pentru minim 3 ore înainte de servire.
Salamul de biscuiţi se serveşte rece tăiat în felii de 8-10 milimetri grosime.
[note] Puteți înlocui ouăle cu lapte condensat. [/note]
Foarte fain salamul de biscuiti. Felicitari! Eu il faceam doar cu cacaoua.
ce vremuri… cind faceam la gospodarie salam de biscuiti :)))
Pot sa renunt la oua? 🙂
@Miha, si noi ne-am intrebat dar nu stim, n-am incercat fara. Totusi cred ca albumina si amidonul din ou asigura o mai buna legatura si elasticitate la intarire, pentru ca la rece untul ramane totusi destul de moale iar ciocolata casanta. Dar, cum iti spune flerul, tu esti marea specialista in prajituri:)
In general (sau intotdeauna :)) ) ma feresc de ouale crude. Vad eu…pe traseu…;) Mersi de idee.
@miha, cred ca am gasit substitutul perfect pentru oua, care pastreaza gustul si elasticitatea: lapte condensat indulcit. Poti renunta la oua si la zahar in acelasi timp si sa adaugi 4-5 linguri de lapte condensat. (evident, nu lapte condensat pentru cafea 🙂 )
Eheheee…ce idee grozava. Dar de unde sa iau eu de aici de la noi lapte condensat?
Prietena mea mi-a promis ca-mi aduce cateva cutii din Moldova. 😉 Daca asa va fi, voi mai face aceasta reteta. E super!
@Miha, ai dreptate, e greu de gasit lapte în România, în special în afara Bucureştiului (magazinele orientale de aici au). Dar îl poţi prepara acasă, nu neapărat pentru reţeta asta, ci în general. În fond e un concentrat de lapte îndulcit. http://www.cevabun.ro/laptele-condensat/
Daaaa…am incercat si variantele homemade. Dar tot mai bun e ala cumparat. :)) Ati incercat vreodata sa caramelizati laptele condensat facut acasa? Cum iese?
@miha, nu am incercat. Poate mai are ceva laptele condensat cumparat 😀 Smecheria la laptele condensat e sa faci un sirop bine legat din apa cu zahar si sa il omogenizezi (cu telul, pe foc) cu laptele praf amestecat cu putina apa.
Daca doriti puteti adauga si rahat si nuca pisata sau taiata marunt , eu asa il fac, pun si stafide si restul e cam la fel doar ca nu pun oua .
Cel mai proaspat si cel mai bun lapte condensat il gasiti la Compania “Buelo” SRL . Un sortiment vast de lapte condensat in ambalalaj doi-pack pentru mic si mare si in bag in box pentru producerea dulciurilor si deserturilor celor mai variate: biscuiti, turte, budinga, torte…. Conectati-ne la tel/fax: +373 22 422084.
Imi place foarte mult cevabun.ro , iar salamul asta de biscuiti arata delicios.Maine o sa-l incerc.Multumesc pentru retetele minunate !
@Ana Maria Ciolacu, e o reteta minunata, populara in Italia. Suntem convinsi ca o sa-ti placa.
Mai exact ce inseamna la temperatura camerei? In videoclip vad ca untul e cam flescait. La ce temperatura a ajuns asa ? Ca la 20 de grade, cat e temperatura camerei la mine, il pot lasa mult si bine si nu ajunge asa.
Am amestecat aprox 40 de minute untul cu zaharul si au ramas in aceeasi stare. Adica departe de a fi ceva omogen si departe de a se dizolva macar partial zaharul. Cand am pus ouale batute s-a taiat, iar dupa ce am pus laptele, a ajuns sa arate ca o voma. Noroc ca nu am stricat si ciocolata. Totul s-a dus la gunoi, impreuna cu biscuitii sfaramati, pentru ca nu intentionez sa-i consum asa. Reteta o fi buna, dar indicatiile….
Temperatura untului nu are nicio legatura cu faptul ca s-a taiat ci, mult mai probabil, cu grasimea untului. Grasimea untului standard incepe de la 80%. Nu intelegem cum un zahar batut 40 de minute nu s-a dizolvat cand toata reteta nu dureaza atat. Indicatiile folosite la reaizarea retetei sunt cele din film. Ne pare rau, daca nici ele nu va ajuta, nu putem face mai mult…
Vreau sa va spun ca si eu am patit la fel…Cand am adaugat ouale batute mi s-a taiat…desi grasimea untului era cea corespunzatoare 80%… asa ca totusi cred ca ati uitat unele detalii…nu stiu ..sau macar sa mentionati faptul ca nu iese reteta cu orice fel de unt ..
Evident ca nu o recomand nimanui…e o pierdere de vreme si risipa…deoarece in final totul ajunge la gunoi..
Reteta e destul de specifica, cel mai probabil diferenta de temperatura a coagulat oul. Ne pare rau, nu vrem sa fim prea duri, dar daca nicio reteta explicita, filmata, nu va ajuta, e ca si reteta fericirii, nu e pentru toata lumea.:((
Imi pare rau sa spun asta dar eu am incercat reteta si pentru ca am citit comentariile in care se spune ca sa taiat compozitia am avut grija sa scot ouale din frigider cu o ora inainte si am patit la fel,cind am adaugat ouale sa facut ca o brinza,sa taiat.Eu am mers mai departe pentru ca nu am vrut sa arunc totul si maine vad ce a iesit si va spun!
trebuie neaparat sa bat cu telul? pot cu mixerul?
Da. Puteti.
Eu fac de mult salam cu biscuiti…dar amestec toate ingredientele uscate peste care torn usor lapte fierbinte amestecand continuu cuo lingura de lemn pana capata o consistenta stabila…Las cca 10 min. dupa care rulez pe folie de celofan si strang la ambele capete. Asez salamul pe o tava de copt si-l bag in cuptorul preincalzit cca. 15 min…SI INCA CEVA: Eu adaug si rahat multicolor… Ii confera un gust si un aspect deosebite!!!
zaharul trebuie sa fie pudra
@Mary, si ai folosit unt gras (minim 80% grasime) si ciocolata de menaj (minim 54% cacao)?
Sa fiu sincera untul era gras minim 80%grasime dar ciocolata era de 75% cacao.Oricum pot sa spun ca a iesit bun,chiar acum cind scriu maninc salam de biscuiti si este delicios!Intradevar in Italia reteta este aceeasi care ai dat-o tu,dar nu pot sa imi dau seama de ce se taie cind adaug ouale si nu iese asa cremos cum este in video.
Puteti folosi reteta adaptata de aici, daca va ajuta mai mult
http://dulciurifeldefel.blogspot.com/2010/09/salam-de-biscuiti-cu-ciocolata.html
Am vazut reteta de pe dulciurifeldefel.blogspot,si aceasta reteta am facut-o pentru ca am vazut-o la acasa tv si a venit foarte bine!Vreau sa te intreb daca zaharul trebuie sa fie neaparat zahar pudra?
Asa era in reteta italiana. Se omogenizeaza mai usor. Nu am incercat cu zahar tos.
Multumesc mult!Duminica placuta!pupici
Am facut si eu salamul de biscuiti. N-am avut ciocolata de menaj decat vreo 70 grame si aia cu vreo 12% cacao, asa ca am adaugat lapte si cacao. 🙂
Totul a fost ok, dar la mine s-a taiat putin cand am adaugat esenta de rom. Poate aici a fost problema si la restul la care s-a taiat. Oricum am continuat, ma asteptam sa se taie, la improvizatiile pe care le-am facut. 🙂
Cum mie nu-mi plac stafidele, am pus nuca, putin prajita inainte.
Cred ca am pus cam mult lapte, si a iesit cam subtire crema, m-am chinuit ceva, dar pana la urma a iesit. Sotia si colegele ei s-au bucurat de prajitura, chiar daca e cam lipicioasa :))) (la suprafata, ca in rest are consistenta perfecta). A zis sotia ca e cam mult cacao, dar i-am zis ca e mai sanatoasa, cum e si ciocolata cu 85% cacao. 😀
Numai bine,
Florin
In loc de 100 ml rom as putea pune 100 ml lapte?
Si cele 2 oua cu cat lapte condensat se inlocuiesc?
Masurati volumul oului. Sa fie acelasi cu al laptelui condensat inlocuit.
Da. Se poate. O să fie mai putin aromat dar e acelasi volum de lichid.
Ideea de a lasa ouale crude nu prea ma incanta…de aceea ma gandeam sa le inlocuiesc cu lapte condensat. Iar esenta de rom mie imi place…dar sotului nu…asa ca…trebuie sa ii impac pe toti 🙂
Am facut zilele trecute cozonacul cu nuca…a iesit grozav! Multumesc mult pentru reteta…ati facut o familie fericita 🙂
Ne bucurăm:)
Acest salam de biscuiti este desertul preferat al sotului meu! Nu stiu cum unora li se taie compozitia, ca eu l-am facut de foarte multe ori si nu mi s-a taiat nimic! Eu amestec praful de cacao cu laptele si esenta de rom, untul il tin la temperatura camerei si in mai putin de 10 minute de batut cu mixerul e gata, la adaugatul oualelor nu am absolut nici o problema, pt ca le adaug pe rand nu toate la gramada…. E o reteta delicioasa, foarte usoara si foarte ieftina!
eu folosesc aceleasi ingrediente dar modul de preparare e altul.Amestec ouale (3 bucati)cu zaharul-(pt cei care nu se omoara dupa extradulce e suficient o jumatate de ceasca ),pana se spumeaza putin,adaug arome(prefer jamaica rom ) ,pun la foc pe abur (se poate si direct pe foc,la foc mic dar trebuie supravegheat,sa nu se prinda).Adaug putin lapte -cam jumatate de ceasca,unt (cam o jumatate de pachet)si ciocolata (100 g)sau cacao(2-3 linguri).Cand compozitia e fierbinte si omogena se stinge focul,se adauga biscuitii faramati (400-500g),fulgi de fructe uscate- stafide,mango,banane migdale,nuci,alune ,rahat orice bunatati vreti doar sa fie fulgi sau bucati mici.Biscutii absorb bine lichidul,dar daca vi se pare ca salamul nu se va intari suficient puteti adauga 2-3 linguri pesmet de biscuit – adica biscutii macinati nu sfarmati .Se lasa la racit 5 minute ,se rastoarna pe o folie ,se da forma de sul,rasucit la capete.Se da la rece cel putin 2 ore.
Biscuitii cei mai potriviti sunt cei denumiti POPULARI,sau cei unguresti simpli ,si cu PETIT iese bine dar atunci compozitia de ciocolata trebuie sa fie putin mai groasa,se pune mai putin lapte si mai multa ciocolata si unt.In reteta aceasta,de provenienta italiana ouale sunt gatite .E de esenta salamului de biscuiti ca biscuitii sa fie adaugati intr-o crema fierbinte,doar asa biscutii devin moi ,iar sosul cu ciocolata devine cremos ,suficient de gros pentru a fi feliat.
Mama are o reteta mult mai ieftina dar foarte buna- fierbe un sirop din o cana apa si 5 lg zahar cam 15 min,adauga o lingura doua de margarina,arome,2 linguri de cacao dizolvata in apa rece ,apoi pune biscuiti – ea foloseste biscuiti RALIU,5 pachete a cate 8 biscuiti(cu ambalaj rosu cu o masina )nuci taiate,stafide.E bun,mai dietetic si mult mai ieftin dar nu atat de fin.
AM FACUT RETETA ACEASTA DE MULTE ORI SI DE FIECARE DATA A IESIT FT BINE .TOATE RETETELE CARE LE-AM INCERCAT MI-AU REUSIT ASTA SI DATORITA MODULUI EXTREM DE EXPLICIT IN CARE AU FOST PREZENTATE.VA MULTUMESC SI VA URMARESC POSTARILE CU MARE INTERES
Comments are closed.