Dulce şi aromat, salamul dulce din biscuiţi cu ciocolată este o specialitate toscană (Salame di Cioccolato) uşor de realizat împreună cu copiii, urmărind indicaţiile din filmul de mai jos.
Există şi o versiune mai simplă, realizată doar cu cacao, dar varianta cu ciocolată topită rămâne un succes garantat.
Porţii: 6-8
Timp de preparare: 30 de minute (plus 3 ore la rece)
Ingrediente:
- 300 grame biscuiţi simpli
- 150 grame de unt gras, la temperatura camerei
- 100 grame zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat
- 2 ouă
- 100 ml rom brun (sau 80 ml lapte şi 15 ml esenţă de rom)
- 200 grame ciocolată de menaj
- 80 grame stafide (opţional)
Preparare:
- Topiţi ciocolata pe bain marie.
- Sfărâmaţi cu mâna biscuiţii de dimensiuni potrivite (vezi film).
- Dacă doriţi să folosiţi stafide, puneţi-le la înmuiat în rom sau în lapte amestecat cu rom.
- Pregătiţi o tavă de cozonac pe care o tapetaţi cu hârtie de copt suficient de lungă şi lată cât să acopere salamul de biscuiţi.
- Bateţi ouăle.
- Amestecaţi într-un vas adânc untul cu zahărul şi zahărul vanilat până granulele de zahăr sunt aproape dizolvate.
- Adăugaţi şi încorporaţi ouăle bătute.
- Adăugaţi romul şi, eventual, stafidele.
- Încorporaţi ciocolata topită.
- Adăugaţi biscuiţii şi amestecaţi bine ingredientele uscate cu cele umede.
- Turnaţi amestecul în tavă.
- Presaţi bine pentru a elimina golurile de aer şi ambalaţi salamul.
- Răsturnaţi salamul ambalat pe o folie de aluminiu.
- Strângeţi bine, dați-i forma dorită şi depozitaţi la rece pentru minim 3 ore înainte de servire.
Salamul de biscuiţi se serveşte rece tăiat în felii de 8-10 milimetri grosime.
[note] Puteți înlocui ouăle cu lapte condensat. [/note]