Ceva Bun

Robotul de bucătărie

Deşi imaginarea viitorului a fost de fiecare dată apanajaul Occidentului, robotul, personajul central al literaturii SF, are origini proletare ruseşti, pentru că asta înseamnă rusescul robota: muncă multă, neîntreruptă şi uneori forţată. Şi asta face robotul de bucătărie, munceşte. Mult şi în locul nostru.

KitchenAid

Dotat cu unul sau mai multe motoare, robotul de bucătărie are capacitatea de a efectua una sau mai multe  operaţiuni mecanice, în mod constant şi repetat, necesare pentru procesarea alimentelor: tăiere, răzuire, tocare, pasare, mixare, frământare, stoarcere, etc.

Baza unui robot de bucătărie este mixerul, folosit pentru amestecare rapidă a alimentelor, producerea maionezei şi alte sosuri, şi, în funcţie de “braţele” folosite, pentru frământarea aluaturilor. KitchenAid, produs de compania americană cu acelaşi nume, rămâne un clasic al genului.

În Europa şi Asia însă, funcţiile şi utilitatea robotului de bucătărie s-au extins, adaptările ulterioare încercând să rezolve toate încercările unei bucătării complexe. Astfel, mixerului i s-au adăugat discuri de răzuit şi feliat, lame de tocat şi frământat, blenderul, tocătorul de carne, dispozitivul de stors citrice, storcătorul de fructe, etc.

Practic, cu un robot complex de bucătărie ar trebui să rezolve toate sarcinile unei bucătării moderne, cu uşurinţă şi în siguranţă. Nu e de mirare aşadar că toţi producătorii serioşi de echipamente electrocasnice oferă măcar un model de robot de bucătărie. Pe care însă să-l alegeți?

Când achiziţionaţi un robot de bucătărie ar trebui să fiţi atenţi la câteva aspecte:

Alegeţi robotul potrivit în funcţie de scopul dumneavoastră. Nu cumpăraţi un robot cu extrem de multe utilităţi doar pentru că s-ar  putea să le folosiţi cândva. De exemplu, dacă vă cumpăraţi carnea gata tocată şi nu intenţionaţi să faceţi cârnaţi de casă, maşina de tocat s-ar putea dovedi inutilă. Cumpăraţi în primul rând un robot pe care să-l utilizaţi în activităţile cotidiene.

Alegeţi puterea potrivită. Când alegeţi un robot de bucătărie nu vă lăsaţi copleşiţi de multitudinea accesoriilor. Dacă este dotat cu un motor slab, toate aceesoriile se vor dovedi inutile.  Un robot de bucătărie ar trebui să aibă un motor de minim 800 W.

Alegeţi siguranţa. Când achiziţionaţi un robot de bucătărie gândiţi-vă la uşurinţa cu care îl puteţi utiliza, spăla şi folosi în siguranţă. Companiile serioase au introdus sisteme de securitate care blochează utilizarea roboţilor de bucătărie atunci când recipienţii sunt deschişi.

Şi, nu uitaţi regula generală în alegerea unui robot:  el este cel care trebuie să muncească pentru dumneavoastră, nu dumneavoastră pentru el.

print