Un risotto cam neortodox – preparat la cuptor – dar tocmai de aceea mai simplu de realizat, în special de către cei care se tem de inconsecvenţa bobului de orez. Cremos, dens, aproape ca o budincă, acest risotto poate fi, după caz, o delicatesă lacto-vegetariană, o mâncare în sine sau o garnitură generoasă.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 450 grame de orez cu bob rotund (Arborio e perfect)
- 100 grame de unt
- 80 grame de parmezan
- 80 grame de fontina
- 80 grame de şvaiter ras (Emmenthaler)
- 80 de grame de provolone
- 1/2 linguriţă rasă de nucsoara
- sare
- piper alb măcinat
Preparare:
- Încălziţi cuptorul la 190 de grade Celsius.
- Spălaţi orezul în mai multe ape şi puneţi-l la fiert în apă cu sare timp de 10-12 minute. Fierbeţi orezul de jumătate.
- Scurgeţi apa de pe orez. Nu-l spălaţi.
- Amestecaţi orezul cu o treime din cantitatea de parmezan, nucşoară şi piper alb.
- Topiţi o lingură de unt într-o tigaie adâncă.
- Adăugaţi orezul amestecat cu parmezan şi prăjiţi-l timp de 3-4 minute amestecând continuu.
- Răzuiţi brânzeturile fontina, provolone şi svaiţerul.
- Ungeţi o tavă termorezistentă cu puţin unt.
- Intercalaţi în straturi orezul cu brânzeturile răzuite. Încheiaţi cu orez.
- Presăraţi restul de parmezan peste orez şi introduceţi tava la cuptor.
- Adăugaţi restul de unt tăiat cubuleţe în tavă şi introduceţi-o la cuptor pentru 15 minute.
Risotto cu patru feluri de brânză se serveşte fierbinte, decorat cu verdeaţă sau rondele de ceapă verde.
[tip]Puteţi folosi şi alte tipuri de brânzeturi, în procente egale, alături de Parmezan. De exemplu: gorgonzola, brânză de capră şi mozzarella. [/tip]
_______________________________