Un risotto mai rar întâlnit, însă cu un gust şi o textură extraordinare. Există două tipuri de risotto cu ficat de pui: unul aromat cu salvie şi celălalt parfumat cu nucşoară.
Porţii: 5-6
Timp de preparare: 45 de minute
Ingrediente:
- 500 grame de orez cu bob rotund (arborio, carnaroli, etc.)
- 450 grame ficat de pui
- 100 grame speck sau bacon
- 1 ceapă mică
- 1 morcov
- 1 albitură (pătrunjel, păstârnac, o bucăţică rădăcină de ţelină)
- 1 linguriţă nucsoara rasă
- 1 foaie de dafin
- 250 ml vin alb sec
- 1 litru supă de legume sau pui caldă
- 200 ml smântână dulce
- 3 linguri parmezan ras
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 linguri unt
- piper proaspăt măcinat
Preparare:
- Curăţaţi ficăţeii de pieliţe şi tăiaţi-i în bucăţele potrivite.
- Curăţaţi ceapa, morcovul şi albitura şi tocaţi-le fin.
- Tăiaţi baconul cubuleţe.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
- Adăugaţi şi sotaţi ficăţeii şi baconul până se rumenesc.
- Adăugaţi şi sotaţi ceapa şi zarzavaturile.
- Adăugaţi vinul, foaia de dafin şi nucşoara şi înăbuşiţi timp de 5-8 minute, amestecând uşor.
- Separat, într-un vas adânc, topiţi untul.
- Adăugaţi orezul şi amestecaţi până se sticleşte.
- Adăugaţi treptat supa, amestecând din când în când, până când orezul o absoarbe pe toată.
- Adăugaţi smântâna dulce, lăsaţi să dea câteva clocote şi încorporaţi ficăţeii şi legumele.
- Amestecaţi, lăsaţi să absoarbă tot lichidul şi luaţi orezul de pe foc.
- Adăugaţi parmezanul şi amestecaţi.
Risotto cu parmezan se serveşte fierbinte.