Ciupercile de pădure, în special hribii (pe care italienii îi numesc funghi porcini), cu carnea lor densă şi puternic aromată, sunt o adevărată slăbiciune a bucătărilor italieni. Astfel, risotto con funghi nu poate să fie decât un clasic al bucătăriei italiene.

Porţii: 3

Timp de preparare: 30 minute

risotto-funghi

Ingrediente:

  • 750 ml supă de pui sau legume
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 50 grame de unt
  • 300 grame  hribi sau amestec de ciuperci sălbatice
  • 1 ceapă medie
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 linguriţă de cimbru uscat
  • 250 grame orez cu bob rotund (Arborio sau Carnaroli)
  • 50 ml vin Marsala (Madeira sau Porto)
  • 2 linguri smântână dulce (opţional)
  • 2 linguri de pătrunjel tocat
  • 30  grame parmezan, răzuit în felii subţiri
  • sare şi piper

Preparare:

  1. Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
  2. Curăţaţi ciupercile şi tăiaţi-le cubuleţe (inclusiv tulpina).
  3. Într-o tigaie adâncă topiţi untul împreună cu uleiul.
  4. Adăugaţi ceapa şi usturoiul în tigaie şi sotaţi-le uşor până când ceapa devine sticloasă.
  5. Adăugaţi ciupercile şi rumeniţi-le uşor.
  6. Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l cu restul ingredientelor până devine translucid.
  7. Adăugaţi cimbrul şi stingeţi cu un pahar de supă.
  8. Fierbeţi la foc mic, adăugând treptat supă şi amestecând atunci când e cazul (nu prea des, să nu zdrobiţi orezul), până când toată supa a fost absorbită şi orezul fiert.
  9. Adăugaţi vinul, amestecaţi bine, asezonaţi cu sare şi piper. Opţional, puteţi adăuga smântâna dulce.
  10. Luaţi orezul de pe foc şi serviţi-l fierbinte, decorat cu parmezan şi pătrunjel.

[tip]Dacă nu aveţi ustensile speciale pentru tăiat brânza, puteţi tăia parmezanul în felii subţiri cu ajutorul unui curăţător pentru legume.[/tip]

print