Ciupercile de pădure, în special hribii (pe care italienii îi numesc funghi porcini), cu carnea lor densă şi puternic aromată, sunt o adevărată slăbiciune a bucătărilor italieni. Astfel, risotto con funghi nu poate să fie decât un clasic al bucătăriei italiene.
Porţii: 3
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
- 750 ml supă de pui sau legume
- 2 linguri ulei de măsline
- 50 grame de unt
- 300 grame hribi sau amestec de ciuperci sălbatice
- 1 ceapă medie
- 2 căţei de usturoi
- 1 linguriţă de cimbru uscat
- 250 grame orez cu bob rotund (Arborio sau Carnaroli)
- 50 ml vin Marsala (Madeira sau Porto)
- 2 linguri smântână dulce (opţional)
- 2 linguri de pătrunjel tocat
- 30 grame parmezan, răzuit în felii subţiri
- sare şi piper
Preparare:
- Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul.
- Curăţaţi ciupercile şi tăiaţi-le cubuleţe (inclusiv tulpina).
- Într-o tigaie adâncă topiţi untul împreună cu uleiul.
- Adăugaţi ceapa şi usturoiul în tigaie şi sotaţi-le uşor până când ceapa devine sticloasă.
- Adăugaţi ciupercile şi rumeniţi-le uşor.
- Adăugaţi orezul şi amestecaţi-l cu restul ingredientelor până devine translucid.
- Adăugaţi cimbrul şi stingeţi cu un pahar de supă.
- Fierbeţi la foc mic, adăugând treptat supă şi amestecând atunci când e cazul (nu prea des, să nu zdrobiţi orezul), până când toată supa a fost absorbită şi orezul fiert.
- Adăugaţi vinul, amestecaţi bine, asezonaţi cu sare şi piper. Opţional, puteţi adăuga smântâna dulce.
- Luaţi orezul de pe foc şi serviţi-l fierbinte, decorat cu parmezan şi pătrunjel.
[tip]Dacă nu aveţi ustensile speciale pentru tăiat brânza, puteţi tăia parmezanul în felii subţiri cu ajutorul unui curăţător pentru legume.[/tip]