O mâncare frustă, de inspirație germanică, în care dulceața cărnii de vită se confundă cu cea a verzei proaspete. Condimentele fac deosebită această mâncare, transformând banala varză într-o mâncare specială. Ca să nu mai vorbim de proprietățile sale culinare: puține calorii!
Timp de preparare: 1 oră jumătate
Porții: 8
- 1 kg antricot de vită
- 2 kg de varză dulce
- 2 cepe
- 4 roșii
- 300 ml de vin alb
- 8 boabe de ienibahar
- 1 crenguță de cimbru (sau o lingură de cimbru uscat)
- 2 lingură mărar proaspăt tocat
- 1 lingură rasă de chimen măcinat
- 3-4 frunze de dafin
- 3 linguri ulei
- sare, piper
Preparare:
- Tăiați carnea cuburi potrivit de mare. Curățați și tăiați ceapa peștișori. Tocați varza (nu foarte subțire) și pudrați-o cu puțină sare.
- Încingeți uleiul într-o cratiță încăpătoare și rumeniți carnea până când se evaporă zeama pe care a lasat-o.
- Adăugați ceapa și amestecați până devine sticloasă.
- Stoarceți (dacă ați lăsat mai mult varza cu sare) varza și adăugați-o în cratită, amestecând.
- Roșiile tăiate mare se adaugă și ele, împreună cu frunzele de dafin, cimbru, chimenul măcinat, boabe de ienibahar (și ele măcinate) și paharul de vin alb.
- Acoperiți cratița cu un capac și lăsați la foc mic timp de 40-50 de minute pe aragaz sau în cuptor. Din când în când, amestecați cu o lingură de lemn ca să nu se lipească.
- După ce ați verificat că a fiert bine carnea, puneți mărarul, potriviți de sare și piper, și luați cratița de pe foc.
Se servește caldă cu smântână și ardei iute.
Pentru doritori, se poate pune jumătate de ardei iute tocat și la gătit.
[tip] Dacă doriți să fie mai legată zeama, luați capacul în ultimele 10 minute de preparare ca lichidul să se evapore. [/tip]
[tip] La acest fel puteți folosi și alt fel de carne, doar că se va modifica timpul de preparare (pentru mușchiuleț de vită timpul de preparare scade simțitor, iar pentru pulpă de vită crește destul de mult). [/tip]