Micul dejun! Cel mai bun motiv pentru a te trezi, pentru a începe o nouă zi. Şi încă ce zi dacă o începi cu o frittata! Frittata este varianta italiană, rustică şi prietenoasă, a omletei. Mâncare sănătoasă, de ţară, frittata nu suferă de niciun complex şi se asociază atât cu carne – în special şunci, cârnăciori şi pastrame – cât şi cu legume, de mai mare dragu’. Total lipsiţi de inhibiţii, dar şi mai lipsiţi în resurse, napoletanii toarnă ouăle bătute peste pastele de a doua zi pentru a obţine o fritatta de vreo 2000 de calorii per porţie.
O versiune uşoară şi proaspătă, de sezon, este frittata cu dovlecei (varianta naţională a italienilor zucchini) căreia un fir de ceapă verde şi un rest de parmezan îi dau plus de gust şi culoare.
Porţii: 3
Timp preparare: 30 minute
Ingrediente:
- 4 dovlecei proaspeţi
- 5 ouă
- 1 lingură de smântână
- 30 de grame de parmezan ras
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 cană de cozi de ceapă verde
- sare şi piper
pentru servire
- 6 felii de pâine
- 6 linguri de ulei de măsline
- 1 lingură rasă de oregano uscat
- 3 roşii
- sare (de preferinţă de mare)
Preparare:
- Spălaţi dovleceii şi tăiaţi-le capetele. Secţionaţi-i în patru, pe lungime, şi tăiaţi-i cubuleţe.
- Încingeţi două linguri de ulei de măsline într-o tigaie integral metalică (fără mâner de plastic) şi rumeniţi uşor dovleceii amestecând din când în când.
- Până se rumenesc dovleceii, încingeţi cuptorul la temperatură medie.
- Spargeţi ouăle şi bateţi-le împreună cu smântâna şi parmezanul ras, sare şi piper.
- Spălaţi cozile de ceapă şi tăiaţi-le rondele.
- După ce dovleceii s-au rumenit (aveţi grijă să nu-i uscaţi sau ardeţi pentru că-şi vor pierde dulceaţa şi prospeţimea), adăugaţi ceapa şi amestecaţi.
- Turnaţi ouăle peste dovlecei și cozile de ceapă, scuturând uşor tigaia pentru ca să se scurgă printre dovlecei.
- Introduceţi tigaia la cuptor timp de 5-7 minute până când fritatta prinde a se rumeni la suprafaţă. Scoateţi-o cu grijă să nu vă ardeţi.
Pâinea prăjită, stropită cu ulei de măsline şi presărată cu oregano nu e specifică Italiei, ci Greciei. Dar ce e frumos şi lui Dumnezeu îi place, iar ce-i bun, nouă, tuturor. Această binecuvântată pâine grecească se face uşor şi e foarte potrivită lângă fritatta.
- Tăiaţi pâinea sau franzela felii. Dacă folosiţi franzelă, tăiaţi feliile pe diagonală pentru a obţine forme oblice, alungite. Puteţi folosi, de asemenea, baghetă tăiată în acelaşi fel sau felii de pâine toast, ca atare.
- Prăjiţi pâinea. Puteţi folosi şi un prăjitor de pâine electric, dar o plită sau un grătar pentru aragaz sunt şi mai bune.
- După ce aţi prăjit pâinea pe o parte, întoarceţi-o, stropiţi-o cu câte o lingură de ulei de măsline pe fiecare felie, puţină sare şi oregano uscat.
Serviţi frittata cu câte două felii de pâine prăjită şi o roşie tăiată felii.
Gabi, dragule, e trecut miezul noptii si m-a lovit foamea citind reteta..:) Noroc ca mi-e somn, altfel cine stie ce s-ar intimpla in bucatarie mea.. Printre altele, ar aparea si-un cui in grinda:).. Zau c-as regreta..
x,
Diana
Errata: Zau ca NU as regreta :))
x
azi cu asta am inceput ziua
n-am avut timp sa fac si painea cu oregano, am mancat-o cu chifle 🙂
foarte buna!
Frittata nu este “varianta italiană, rustică şi prietenoasă, a omletei” ci un preparat complet diferit in ceea ce priveste modul de realizare al acesteia
Comments are closed.