Menţionată pentru prima dată în 1691, în cartea maestrului François Massialot, creme brulee (se scrie crème brûlée) nu e o cremă de zahăr ars oarecare ci este unul dintre cele mai rafinate şi spectaculoase deserturi, remarcabil prin simplitatea dar, mai ales, puritatea ingredientelor: gălbenuş de ou, smântână dulce, zahăr şi vanilie.
Ceea ce face deosebit acest desert – şi îi dă şi numele – este crusta de zahăr ars de deasupra, cea pe care o spărgea cu plăcere Amelie Poulaine (personajul filmului Amelie). Sub acest vitraliu din caramel, subţire şi dulce, se ascunde o cremă ingenuă, cu o textură delicată.
Pentru această rețetă aveți nevoie de 6 vase ramekin.
Porţii: 6
Timp preparare: 1 oră (plus 2 ore la rece)
Ingrediente:
- 6 gălbenuşuri
- 500 ml smântână dulce grasă (peste 28% grăsime)
- 125 grame de zahăr
- 1 baton de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat)
- 6 linguri de zahăr pentru crustă
Preparare:
- Tăiaţi batonul de vanilie în două. Cu ajutorul cuţitului radeţi seminţele de pe interiorul celor două jumătăţi de teacă.
- Puneţi la fiert smântâna dulce împreună cu cele două teci şi seminţele extrase anterior. Fierbeţi la foc mic 5 minute. Luaţi smânâna de pe foc şi lăsaţi-o să se răcească puţin.
- Încălziţi cuptorul la 130-140 de grade Celsisus.
- Până se răcoreşte smântâna, bateţi cele 6 gălbenuşuri cu zahărul (cele 125 de grame). Granulele de zahăr trebuie să se topească şi amestecul să fie uşor şi pufos.
- Adăugaţi treptat, amestecând continuu, smântâna peste gălbenuşuri. O să obţineţi o cremă foarte fină.
- Pregătiţi 6 vase ramekin (sau ceşti termorezistente) pe care le aşezaţi într-o tavă.
- Strecuraţi crema într-o carafă (sau alt vas care vă va permite să o turnaţi uşor în forme).
- Umpleţi în mod egal cele şase forme cu cremă.
- Turnaţi cu grijă apă fierbinte în tavă printre cele 6 cupe, până la jumătatea lor.
- Introduceţi tava la cuptor pentru 30 de minute (la foc mic spre mediu).
- După ce formele s-au răcit la temperatura camerei, introduceţi-le la frigider pentru 2 ore.
- Pentru servire, presăraţi câte o lingură de zahăr peste fiecare porţie de cremă, îndepăraţi excesul, şi caramelizaţi uşor cu ajutorul unei torţe cu gaz.
[tip] Torţele cu gaz se găsesc la magazinele cu articole de specialitate. Variante mai ieftine puteti cumpara din magazinele cu articole pentru construcţii (sunt folosite de către instalatori pentru a încălzi şi curba la cald ţevile din material plastic).[/tip]
[tip]Dacă nu aveţi torţă dar cuptorul dumneavoastră are o rezistenţă pentru grill, plasaţi formele cu cremă, pudrate cu zahăr, sub el (sub grill, nu sub cuptor:)). Cuptorul nu trebuie să fie cald pentru a nu se încălzi partea de jos a cremei.[/tip]
[warning]Aveţi grijă când scoateţi formele din tava cu apă fierbinte şi când brulaţi crema. Nu uitaţi că vă jucaţi – la propriu – cu focul![/warning]
[note]Filmul are doar un scop ilustrativ. Urmăriţi doar tehnica de preparare din film nu şi cantităţile ingredientelor.[/note]