Quesadilla este numele generic atribuit de mexicani unei “plăcinte” cu brânză (queso, în spaniolă) simple sau în amestec cu alte ingrediente, emblematică pentru meniurile tex-mex. Simplă, uşor de realizat acasă, quesadilla este o gustare care cucereşte.
Rețeta de mai jos este varianta cu pui.
Porţii: 2-4
Timp de preparare: 30 de minute
Ingrediente:
- 500 grame piept de pui (file)
- 200 grame brânză cheddar (sau un caşcaval bun)
- 4 lipii de porumb (tortilla)
- 2 roşii
- 2 linguri oregano uscat
- 1 lămâie
- 3 linguri de ulei de măsline
- sare
- piper
- 4 linguri se smântână pentru servire
- 4 linguri de guacamole pentru servire
Preparare:
- Răzuiţi brânza şi împărţiţi-o în patru. Tăiaţi pieptul de pui în felii subţiri. Extrageţi sucul din lămâie. Tăiaţi roşiile rondele.
- Amestecaţi zeama de lămâie cu 1 lingură de ulei, oregano, sare şi piper.
- Turnaţi marinata rezultată peste pieptul de pui, amestecaţi-l bine şi lăsaţi-l să se marineze dimp de 5-10 minute.
- Încingeţi un grătar (unul de interior, pentru aragaz, e rezonabil).
- Rumeniţi puiul pe ambele părţi la foc iute. Puiul trebuie să fie rumenit, nu uscat.
- Luaţi pieptul de pui de pe grill, lăsaţi-l să se răcorească puţin şi tăiaţi-l cubuleţe sau fâşii subţiri.
- Încingeţi o tigaie potrivită ca dimensiune pentru o tortilla, la foc mic spre mediu.
- Adăugaţi o lingură de ulei.
- Aşezaţi o tortilla pe fundul tăvii (vezi filmul).
- Presăraţi un sfert din cantitatea de brânză peste tortilla şi, după ce începe să se topească, jumătate din cantitatea de pui.
- Aşezaţi un strat de rondele de roşii, presăraţi un alt sfert din cantitatea de brânză, asezonaţi cu sare şi piper. Acoperiţi cu o altă tortilla şi puneţi un capac peste tigaie.
- După ce aţi terminat operaţiunea, lăsaţi tigaia 3 minute şi întoarceţi quesadilla cu ajutorul unei palete de plastic sau lemn. Acoperiţi din nou.
- Lăsaţi-o încă 3-4 minute şi pe cealaltă parte. Scoateți quesadilla pe un fund de lemn.
- Repetaţi operaţiunea cu restul ingredientelor pentru a face cea de a doua quesadilla.
- Tăiaţi quesadilla cu un cuţit de bucătărie sau rolă de pizza în 4, 6 sau 8 bucăţi fiecare.
Quesadilla se serveşte fierbinte, cu smântână, guacamole şi salsa (sos din cuburi mici de roşii ardei şi ceapă)
[tip]Dacă sunteţi iubitori de mâncare mexicană puteţi adăuga câte 2 linguri de guacamole în fiecare quesadilla, înainte de a pune ultimul strat de brânză şi tortilla.[/tip]
[note] Tortillas (lipiile de porumb) se găsesc în hipermarketuri și supermarketuri. Se comercializează proaspete, în pungi de câte 10 bucăți. Le puteți congela pentru folosirea ulterioară. [/note]
_____________________________________________________________