Tradiţie şi cult, friptura de miel e o constantă a mesei de Paşte. De regulă, fiecare familie îşi are propria reţetă pe care o respectă cu sfinţenie, la fel ca reţeta de cozonac sau de cârnaţi. De aia se numesc reţete de sărbătoare, fiindcă sunt respectate cu religiozitate. Dacă vreţi însă să schimbaţi puţin perspectiva asupra fripturii de miel din acest an vă recomand o reţetă grecească de pulpă de miel la tavă.
Secretul acestei reţete este marinata iar secretul marinatei este simplitatea. Pentru ca acestă friptură este recomandat să lăsaţi marinata să acţioneze peste noapte.
Porţii: 6-8
Timp preparare: 2 ore (plus timpul de marinare)
- 1 pulpă de miel (din spate) cu tot cu șold
- 150 ml ulei de măsline
- o legătură de rozmarin (sau 2 linguriţe de rozmarin uscat)
- 1 linguriţă de mentă uscată
- 1 linguriţă oregano uscat
- zeama de la o lămâie sau un pahar de vin alb
- 10-12 capere (opţional)
- 1 lingură rasă de sare de mare
- piper măcinat mai mare
Preparare:
1.Pulpa de miel se spală şi se curăţă de pieliţe. Amestecaţi oregano, menta şi rozmarinul împreună cu zeama de lămâie şi uleiul de măsline.
2. Frecaţi bine pulpa de miel cu sare şi piper. Turnaţi marinata peste carne şi împachetaţi ermetic pulpa într-o folie de plastic alimentară împreună cu marinata. Operaţiunea poate fi complicată dar merită. În acest fel se va marina uniform şi o puteţi depozita mai uşor în frigider decât într-un vas acoperit.
3. Pulpa se marinează peste noapte şi se scoate de la frigider cu 2 ore înainte de a fi introdusă în cuptor.
4.Se coace la foc mediu – acoperită în prima oră – timp de două ore. Stropiţi-o din când în când cu zeama din tavă.
Se serveşte cu garnitură de cartofi (cu rozmarin, copţi sau prăjiţi) sau sote de legume şi salată proaspătă.
[tip]Dacă nu reuşiţi să împachetaţi pulpa în folie alimentară rugaţi pe cineva să vă ajute. Împachetaţi o bună parte din pulpă şi turnaţi marinata printre folie şi carne. Ulterior, când întregul proces de înfoliere a luat sfârşit şi pachetul este ermetic, întindeţi marinata cu degetele prin folie pentru a se răspândi peste toată carnea.[/tip]
pulpa de miel la tava
Comments are closed.