Probabil îl cunoaşteţi sub numele de pui cu ananas. Sau de pui agro-dolce dacă l-aţi mâncat prin Italia. Sau pur şi simplu, pui dulce acrişor. Ăsta e, de fapt, numele generic al acestui fel de mâncare chinezească de origine cantoneză.
Dacă vreţi să gătiţi mâncare chinezească – cine nu vrea! – asta e reţeta cu care trebuie să începeţi. Simplă, uşor de făcut şi de cucerit.
[readalso] Vezi aici și rețeta de: Stir-fry de vită cu ghimbir.[/readalso]
Reţetă: Pui dulce acrișor cu ananas
Ingrediente:
- 450 grame carne de pui fără os
- 1 ardei gras
- 1 ceapă mare
- 4 felii de ananas (crude sau din conservă)
- 2 linguri rase amidon de porumb
- 3 linguri oţet
- 4 linguri zahăr
- 4 linguri ketchup
- 4 linguri de sos soia
- 1 ou
- o jumătate de linguriţă ulei de susan
- ulei pentru prăjit
Preparare:
- Se taie puiul (piept sau pulpe dezosate) peste care se adaugă o lingură rasă de amidon şi oul bătut. Carnea de pui trebuie să se marineze uşor, timp de 10-15 minute.
- Între timp, curăţaţi ardeiul gras, ceapa şi ananasul (dacă e crud) şi tăiaţi-le în bucăţi potrivit de mari.
- Pregătiţi un sos din oţet, soia, zahăr, ulei de susan, restul de amidon şi ketchup.
- Prăjiţi bucăţelele de pui în ulei încins şi scoateţi-le pe un şervet de hârtie pentru a se scurge de surplusul de ulei. Puiul trebuie să fie făcut şi uşor crocant la suprafaţă dar nu foarte rumenit.
- Încingeţi foarte bine 6 linguri din uleiul folosit pentru prăjit. Folosiţi focul la maximă intensitate deoarece legumele trebuie să fie crocante. Când uleiul e foarte încins aruncaţi în tigaie (evident că un wok ar fi perfect) ceapa şi ardeiul.
- Când ceapa şi ardeiul încep să se înmoaie, adăugaţi ananasul şi puiul.
- După ce toate ingredientele s-au încălzit, turnaţi sosul peste ele şi dați în clocot până se leagă toate ingredientele, fără să le fierbeţi şi înmuiaţi peste măsură.
- Puiul se serveşte imediat, fierbinte, cu garnitură de orez sau tăieţei.
Timp de pregătire: 25 minute + timpul de marinare
Timp de gătire: 20 minute
Porții: 4