Îmbucătură dulce, de duminică tihnită, prăjitura cu vişine (meggyes-cseresznyés lepény, în maghiară) este un desert unguresc de familie, din ţara în care aroma dulce-acrişoară a vişinelor este cum nu se poate mai apreciată. Preparaţi acest chec cu fructe pentru a vă bucura copiii şi nepoţii.
Porţii: 8-10
Timp preparare: 20 min (preparare) +50 min (coacere) +30 min (răcire)
Ingrediente:
- 450 grame unt (la temperatura camerei)
- 450 grame făină
- 7 ouă
- 300 grame de zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- coaja de la o portocală
- 1 lingură praf de copt (2 plicuri a 10 gr)
- puţină sare
- 600 grame de vişine
- 3 linguri de zahăr praf
Preparare:
- Scoateţi sâmburii vişinelor cu partea specială a presei de usturoi, cu o frigăruie metalică sau cu o andrea.
- Pudraţi vişinele cu zahăr pudră şi lăsaţi-le deoparte.
- Încălziţi cuptorul la treapta mijlocie (160 de grade).
- Cu ajutorul unui mixer, bateţi untul cu zahărul şi zahărul vanilat la viteză medie spre mare tip de 5-1o minute. Untul trebuie să devină cremos iar zahărul să fie topit în întregime.
- Scădeţi viteza mixerului şi adăugaţi ouăle unul câte unul. Nu adăugaţi următorul ou decât când cel dinainte este complet încorporat.
- După ce toate ouăle au fost încorporate, adăugaţi praful de copt (nestins), coaja de portocală şi puţină sare.
- În ultima etapă, se adaugă făina amestecând foarte încet (câte puţin cu mixerul sau cu un tel). În această etapă, practic, compoziţia nu se mai bate. Se înglobează doar uşor făina.
- Ungeţi o tavă de prăjituri, pătrată sau dreptunghiulară, cu înălțimea de minim 3 degete (mai mică decât cea a cuptorului), cu puţin unt şi pudraţi-o cu făină.
- Turnaţi coca în tavă şi neteziţi-o uniform.
- Pudraţi vişinele cu puţină făină şi îndepărtaţi excesul.
- Adăugaţi vişinele, uniform, peste cocă şi lăsaţi-le să se scufunde singure.
- Introduceţi tava la cuptor.
- Prăjitura se coace 40-45 de minute, în mijlocul cuptorului, la 160 de grade. Ar fi bine ca după 35 de minute să faceţi prima verificare cu o scobitoare. Prăjitura este coaptă când scobitoarea introdusă în mijlocul ei este uscată când o scoateţi.
După răcire, pudraţi prăjitura cu zahăr vanilat şi tăiaţi-o în pătrate sau triunghiuri.
[warning]Nu scoateţi prăjitura din tavă înainte de răcire şi nici nu o tăiaţi.[/warning]
[tip]Prăjitura se păstrează câteva zile dacă este învelită în folie alimentară, depozitată în loc uscat şi răcoros.[/tip]
[tip]În acelaşi fel se poate prepara prăjitura cu cireşe, în special cu cireşe amare.[/tip]