Ciocolata, furnizor de endorfine – materie din care se fabrică fericirea – are o relaţie specială cu omul: se topeşte în contact cu el şi oamenii se topesc de plăcere după ea. Gustul ciocolatei amărui, cu un conţinut ridicat de cacao (peste 70%), şi textura sa casantă constrastează plăcut cu aroma specială a marţipanului şi cu consistenţa sa cremoasă. Aşadar un desert cu adevărat special.
Porţii: 1
Timp de preparare: 20 de minute (plus 2 ore la rece)
- 180 de grame de marţipan
- 90 de grame de ciocolată amăruie (minim 65% cacao)
- 10 grame ciocolată albă
- 2 linguri de lapte gras
- 1 linguriţă de ulei
Preparare:
- Pregătiţi un inel de bucătărie mare.*
- Întindeţi marţipanul într-o foaie cu grosimea de 4-5 milimetri.
- Tăiaţi cu inelul două cercuri egale. Introduceţi cercurile de marţipan, cu grijă, la rece.
- Într-un vas bain-marie, topiţi ciocolata amăruie. Luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi ciocolata să se răcorească în el.
- Pregătiţi o farfurie.
- Poziţionaţi inelul în centrul farfuriei şi ungeţi-i marginile interioare cu foarte puţin ulei. Procedaţi la fel cu fundul farfuriei, în interiorul cercului.
- Introduceţi un cerc de marţipan în inel.
- Turnaţi şi nivelaţi jumătate din cantitatea de ciocolată topită.
- Acoperiţi ciocolata cu celălalt cerc din marţipan.
- Turnaţi restul de ciocolată şi nivelaţi.
- Pentru decor, topiţi ciocolata albă amestecată cu lapte. Cu ajutorul unei linguriţe puneţi 4 picături de ciocolată albă, diametral opuse, peste ultimul strat de ciocolată. Cât ciocolata este încă fierbinte, trageţi câte o dâră prin centrul fiecărei picături, pentru a forma o inimioară (folosind o scobitoare).
- Introduceţi farfuria la rece pentru minim 2 ore înainte de servire.
Prăjitura de ciocolată cu marţipan se serveşte cu furculiţă şi cuţit.
[tip]*Dacă nu aveţi un inel de bucătărie puteţi improviza unul dintr-o cutie de conserve tăiată la ambele capete. Aveţi grijă, însă, la marginile foarte tăioase ale acesteia. Nu lăsaţi inelul astfel realizat la îndemâna copiilor![/tip]
[tip]Pentru un decor simplu şi uşor de realizat, renunţaţi la ciocolata albă şi plasaţi în mijlocul prăjiturii, peste ciocolata amăruie caldă, o căpşună.[/tip]
[warning]Scoateţi farfuria din frigider cu câteva minute înainte de servire. Scoateţi inelul încălzind uşor marginea sa exterioară sau desprinzând-o, pe interior, cu ajutorul unui cuţit cu lamă subţire.[/warning]