Ceva Bun

Portobello cu usturoi şi mămăligă la grătar

O reţetă de origine italiană, aceste ciuperci sotate cu ulei de măsline şi aromate cu usturoi şi pătrunjel sunt o adevărată delicatesă vegetariană. Dacă mai adăugaţi lângă ele câteva bucăţi de mămăligă, îmbogăţită cu parmezan şi friptă la grătar, o să obţineţi un adevărat festin. Ciupercile portobello, mai populare în Statele Unite şi în vestul Europei decât la noi, fac parte din aceeaşi familie cu ciupercile albe de cultură, dar au un gust mai bogat.

[tip]Dacă renunţaţi la parmezan şi nu aveţi interdicţie la ulei, puteţi obţine o delicatesă de post[/tip]

Porţii: 2

Timp de preparare: 45 de minute

Ingrediente:

Preparare:

  1. Preparaţi o mămăligă din 400 ml de apă cu puţină sare şi cele 80 de grame de mălai. După ce mămăliga a fiert (aproximativ 5 minute), adăugaţi parmezanul şi turnaţi-o într-un vas uns cu puţin ulei (de preferinţă pătrat sau dreptunghiular).
  2. Lăsaţi mămăliga să se răcească şi introduceţi-o la rece.
  3. După ce s-a răcit, tăiaţi mămăliga în felii groase de un deget şi lăsaţi-o să prindă puţină crustă înainte de a o pune pe grătar.
  4. Îndepărtaţi codiţa ciupercilor şi tăiaţi pălăriile în felii groase (8-10 milimetri).
  5. Curăţaţi şi pisaţi usturoiul.
  6. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă.
  7. Adăugaţi şi sotaţi ciupercile până se rumenesc.
  8. Adăugaţi usturoiul şi mai sotaţi 30 de secunde.
  9. Stingeţi cu supa de pui şi, opţional, cu vinul alb.
  10. Mai lăsaţi tigaia pe foc încă 2-3 minute, adăugaţi pătrunjelul şi asezonaţi cu sare şi piper după gust. Luaţi tigaia de pe foc şi acoperiţi-o pentru a nu pierde sucurile.
  11. Frigeţi bucăţile de mămăligă pe grătar. Aveţi grijă să nu mişcaţi bucăţile de mămăligă pe grătar decât după ce au prins o crustă.

Serviţi ciupercile sotate cu mămăliga friptă de grătar. Dacă nu ţineţi post, un vin alb, proaspăt şi fructat, este un însoţitor perfect.

print