Nu mai e un secret că porcul, şi mai ales carnea sa, se simte bine în compania muştarului, mai ales a celui îmblânzit cu miere şi aromat cu verdeţuri. Fript încet, pe îndelete, acest purcel se dovedeşte un spectacol pentru ochii musafirilor și mai ales pentru papilele lor gustative.
Cea mai bună bucată pentru acestă reţetă este o jumătate de spinare de porc cu tot cu coastă (cea din care se taie cotletele cu os). Număraţi câte două coaste de persoană ca să nu aveţi probleme cu musafirii.
Porţii: 6
Timp de preparare: 3 ore
Ingrediente:
- 1 spinare de porc (vezi foto) – 12 coaste (2,5-3 kilograme în crud)
- 6 căţei de usturoi
- 2-3 crenguţe de rozmarin
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 linguri de muştar de Dijon
- 1 lingură de miere
- 1 pahar de vin alb sec
- 1 linguriţă de cimbru uscat
- sare şi piper
Preparare:
- Curăţaţi bucata de carne şi ştergeţi-o bine cu un prosop. Curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l în felii subţiri (3-4 dintr-un căţel), pe lungime.
- Cu un cuţit cu lamă subţire şi ascuţită faceţi 12-14 incizii în carne.
- Înfigeţi în fiecare incizie câte o feliuţă de usturoi şi câte o bucată de crenguţă de rozmarin.
- Frecaţi bucata de carne cu sare, piper şi ulei şi lăsaţi-o să stea 15 minute.
- Încingeţi cuptorul la 155 de grade Celsius.
- Puneţi carnea într-o tavă, stropiţi-o cu puţin ulei, adăugaţi paharul de vin în tavă şi daţi-o la cuptor pentru 1 oră şi trei sferturi (105 minute), stropind-o din când în când cu zeama din tavă.
- Scoateţi carnea şi ungeţi-o cu muştarul amestecat cu miere şi cimbru.
- Introduceţi carnea la cuptor pentru încă 45-60 de minute, până când este pătrunsă şi amestecul de miere şi muştar s-a transformat într-o glazură caramelizată la suprafaţă.
Porcul în crustă de miere cu muştar se consumă tăiat felii (intercostal), cu garnituri din legume ([intlink id=”6002″ type=”post”] la cuptor[/intlink]) şi cartofi ([intlink id=”6644″ type=”post”] ţărăneşti[/intlink] sau cu[intlink id=”358″ type=”post”] rozmarin[/intlink].)
[tip]Pentru această bucată nu folosiţi bucăţi de carne cu tot cu slănină deoarece se vor arde în timpul procesului de preparare.[/tip]