Atribut al bucătăriei franceze şi belgiene deopotrivă, pâté-ul este denumirea generică a mixturilor de carne tartinabile, aromate cu vin şi mirodenii. Cel mai cunoscut dintre pâté-uri rămâne cel din ficat care a devenit popular în întreaga lume.
Preparat din ficat de pasăre (pui, gâscă, raţă, etc), iepure, porc, vită şi mai rar miel sau oaie, pâté-ul are un gust şi o savoare deosebite, direct influenţate de calitatea alcoolului şi a celorlalte ingrediente adăugate în amestec.
Porţii: 6-8
Timp de preparare: 45 de minute (plus 4 ore pentru răcire)
Ingrediente:
- 500 grame ficat de pasăre
- 200 grame bacon
- 1 ceapă
- 1 căţel de usturoi
- 50 de grame de unt
- 150 grame ghee
- 2 linguri pătrunjel tocat
- 4 linguri de sherry (Porto sau alt vin fortifiat)
- 1 linguriţă de sare
- piper
- 3-4 foi de dafin
Preparare:
- Curăţaţi ficăţeii de pieliţe şi, dacă sunt prea mari, tăiaţi-i în bucăţele.
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Tocaţi ceapa şi pisaţi usturoiul.
- Tăiaţi baconul cubuleţe.
- Topiţi untul (50 de grame) într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
- Adăugaţi ceapa şi prăjiţi-o până devine sticloasă.
- Adăugaţi baconul şi rumeniţi-l uşor 3-5 minute.
- Adăugaţi usturoiul pisat şi rumeniţi-l un minut.
- Adăugaţi ficăţeii şi prăjiţi-i timp de aproximativ 20 de minute, la foc mic, în tigaia acoperită cu un capac.
- Adăugaţi sarea, piperul, pătrunjelul şi vinul. Opriţi focul.
- Lăsaţi să se răcorească amestecul timp de 10 minute şi pasaţi-l apoi într-un mixer.
- Aşezaţi pâté-ul într-o farfurie adâncă, nivelaţi-l, decoraţi cu frunze de dafin şi acoperiţi cu ghee topit. (vezi foto)
- Lăsaţi să se răcească pâté-ul, acoperiţi farfuria cu o folie alimentară şi introduceţi-o la rece pentru minim 4 ore.
Pâté-ul de ficat se consumă ca atare, tartinat pe felii de pâine prăjită sau se poate folosi pentru diverse umpluturi, cum ar fi ouăle umplute.
[note]Variante
Pâté din ficat de porc – înlocuiţi vinul cu 4 linguri de cognac şi adăugaţi 1 lingură de stafide. Pentru această varietate, puteţi înlocui şi untul şi ghee-ul cu untură de porc.
Pâté din ficat de vită – înlocuiţi vinul cu rom brun de calitate superioară.
Pâté din ficat de iepure – înlocuiţi vinul fortifiat cu Merlot.
Pâté din ficat de raţă sau gâscă – adăugaţi în amestec 1 lingură de caise uscate tocate mărunt sau coaja rasă de la 1 portocală. [/note]