O reţetă de vară şi de munte, în care sălbăticia păstrăvului – să nu ne minţim singuri, de cele mai multe ori de crescătorie – se întâlneşte cu cea a ciupercilor de pădure (care, asta nu se poate schimba cu una cu două, doar în flora spontană pot creşte). În rest, nu există dovezi ale unei specii de praz de munte sau al roşiilor de mare altitudine. Dar lipsa unei introduceri consistente nu ştirbeşte cu nimic calitatea celor ce urmează.
Lăsând gluma la o parte, păstrăvul gătit la foc iute pe grătar şi înăbuşit mai apoi într-un ratatouille de ciuperci de pădure este o delicatesă veritabilă, uşor şi rapid de preparat.
Porţii: 2
Timp de preparare: 40 de minute
Ingrediente:
- 2 păstrăvi (circa 300 grame bucata)
- 1 tulpină de praz
- 300 grame de ciuperci de pădure (hribi, gălbiori, ghebe, etc.)
- 2 roşii (sau 1 cană de roşii tocate din conservă)
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 cană supă de pui
- 2 linguri pătrunjel
- sare
- piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 200 de grade.
- Curăţaţi ciupercile şi – dacă sunt prea mari – tăiaţi-le în cuburi potrivite.
- Decojiţi şi tocaţi roşiile.
- Curăţaţi prazul şi tăiaţi-l rondele.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie.
- Adăugaţi prazul şi sotaţi-l un minut până se înmoaie.
- Adăugaţi ciupercile şi rumeniţi-le uşor.
- Adăugaţi roşiile şi supa de vin.
- Fierbeţi la foc mic 10 minute.
- Adăugaţi pătrunjelul tocat şi asezonaţi-l cu sare şi piper.
- Curăţaţi de solzi şi intestine peştele, săraţi-l şi piperaţi-l uşor, în interior şi exterior.
- Frigeţi peştele, la foc iute, pe un grătar sau într-o tavă unsă cu ulei.
- Puneţi peştele într-o tavă şi adăugaţi ratatouille-ul peste.
- Acoperiţi tava cu o folie şi introduceţi tava la cuptor pentru 10 minute.
Păstrăvul se serveşte fierbinte cu ciupercile în care a fost gătit.