O reţetă de peşte simplă, menită să pună în evidenţă dulceaţa acestui răpitor montan care este păstrăvul, potrivită pentru a fi gătită în cuptor dar desăvârşită atunci când fumul i se insinuează pe sub piele, la grătar. Păstrăvul este un peşte de dimensiuni mici spre medii, cu carnea gustoasă şi aproape cu desăvârşire lipsit de grăsime, aşa că nu are nevoie decât de câteva ingrediente, simple, pentru a-şi etala aromele.
Porţii: 5
Timp preparare:50-60 minute
- 5 păstrăvi medii, evisceraţi şi spălaţi
- 2 roşii mici
- 2 lămâi
- 50 de grame de capere (în sare sau din saramură)
- 3 căţei de usturoi
- 50 ml ulei de măsline
- o legătură de pătrunjel tocat
- sare şi piper
- folie de aluminiu pentru a înfăşura cei cinci peşti
Preparare:
- Peştii se curăţă, se spală şi se şterg cu un şervet curat. Usturoiul şi roşiile se taie taie în felii subţiri. Rupeţi folia în bucăţi egale, câte una pentru fiecare peşte. Când pregătiţi folia trebuie să aveţi în vedere că aceasta va trebui să înfăşoare peştele astfel încât să o dimensionaţi în consecinţă.
- Pe o bucată de folie, unsă cu puţin ulei se aşează un păstrăv. În cavitatea internă se pun felii de roşii şi usturoi, 7-8 capere, sare şi piper. Se stropeşte peştele cu ulei şi lămâie, se presară puţină sare şi pătrunjel, şi se înfăşoară în folie astfel încât să fie bine acoperit. Se procedează la fel cu toţi păstrăvii.
- Se frig peştii pe ambele părţi, timp de 8-10 minute la foc mediu. Peştele trebuie să fi tare fără să se ardă.
Păstrăvii se servesc calzi, cu garnitură de cartofi, legume mixte sau ciuperci, alături de un sfert de lămâie tăiată pe lungime.
[warning] Atenţie la folia de aluminiu care se poate încinge – chiar dacă nu-şi păstrează pentru mult timp temperatura. De asemenea, când scoateţi păstrăvul din folie, aveţi grijă la aburul care poate exista în interior dacă folia şi-a păstrat integritatea.[/warning]