Cine a mâncat vreodată paste proaspete, probabil îşi aminteşte cu plăcere textura plăcută, elastică, a acestor paste tinere, preparate cu doar câteva ore în urmă, avide să absoarbă sosul în care au fost strecurate. Eu unul îmi amintesc şi acum memorabilele paste proaspete, cu funghi porcini şi smântănă dulce, mâncate acum ceva ani în Murano.
Deşi atribuim prepararea pastelor proaspete aproape exclusiv bucătăriei italiene, acestea se preparau (ocazional se mai prepară) frecvent în mai toate casele româneşti. Chiar dacă nu se poate compara dimensiunea şi diversitatea pastelor proaspete româneşti cu cele italiene, baza acestei reţete din care se nasc în variate forme tăieţeii, există şi la noi. Deci, nu vom reinventa roata. Doar o vom diversifica.
Preparare pastelor proaspete este simplă iar rezultatele meritate.
Timp preparare: 40 minute
Ingrediente:
- 5 ouă
- 500 grame de făină
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriţă de sare
pentru colorare
- 5 linguriţe pastă de tomate
sau - 500 grame spanac (proaspăt sau congelat)
Preparare:
- Făina se pune pe un fund de lemn, sub formă de grămăjoară. Se face cu degetele o gropiţă mică în centru, se sparg ouăle şi se pun în mijloc.
- Se adaugă puţină sare şi se amestecă uşor cu o furculiţă încorporând treptat făina, începând dinspre interior înspre exterior, până ce se amestecă toată cantitatea de ou şi făină. Se adaugă şi uleiul de măsline.
- Frământaţi bine coca cu ambele mâini. Coca obţinută trebuie să fie uşor umedă, dar nelipicioasă. Dacă este lipicioasă, mai adăugaţi puţină făină.
- Frământaţi bine timp de câteva minute, după care acoperiţi coca cu folie pentru a nu forma crustă. Lăsaţi-o deoparte 15-20 minute, după care puteţi să o întindeţi cu merdeneaua şi să o tăiaţi în forma dorită. Dacă doriţi, în funcţie de destinaţia lor finală, pastele se pot colora.
Pentru paste de culoare roşie:
Se adaugă o linguriţă de pastă de tomate pentru fiecare ou folosit. Se amestecă bine cu oul şi apoi se continuă modul de preparare descris mai sus.
Pentru paste de culoare verde:
Pentru fiecare ou folosit se ia 100-125 grame de spanac, se opăreşte câteva minute în apă clocotită cu sare, se scoate în apă rece, apoi se scurge bine de apă (prin presare) şi se toacă mărunt cu ajutorul unui cuţit sau blender. Se amestecă bine cu oul şi apoi se continuă modul de preparare a tăiţeilor. Dacă folosiţi spanac congelat, timpul de fierbere se reduce radical.
[warning]Când coloraţi pastele, cantitatea de făină va trebui puţin crescută, în aşa fel încât coca obţinută să nu fie lipicioasă. [/warning]
Coaca de paste se foloseşte în funcţie de imaginaţia, nevoile şi posibilităţile fiecăruia. În România, în mod tradiţional, din aluatul de paste se făceau tăieţei. Se întindea o foaie subţire din aluat, se rula asemeni unei clătite şi se tăia pe secţiune. Lungimea tăieţeilor era dată de diametrul foii întinse, grosimea de grosimea aluatului, iar lăţimea de tăietura finală, pe secţiune. Numele lor de tăiţei sau tăieţei vine tocmai de la această tăietură.
Pentru lasagna tăiaţi dreptughiuri de cocă de 14 pe 7 centimetri.
Dacă intenţionaţi să faceţi paste în mod frecvent, probabil ar merita să investiţi într-o maşină de format paste pe care o puteţi cumpăra din magazinele specializate în vânzarea ustensilelor de bucătărie. Maşina vă permite modelarea uniformă a pastelor dorite.
Pastele proaspete se pot folosi la orice vă permite imaginaţia.
[tip]
- folosiţi ouă care sunt la temperatura camerei (nu din frigider)
- preparaţi coca pe un suport cald, cum ar fi lemnul sau plasticul. Materialele reci cum sunt metalul sau marmura nu sunt indicate;
- tăiaţi coca în 3-4 bucăţi mai mici înainte de a începe să o întindeţi. Bucăţile pe care nu le lucraţi imediat ţineţi-le învelite în folie.
- dacă este prea multă cocă pentru a fi utilizată toată o dată, puteţi să introduceţi cantitatea rămasă la congelator.[/tip]
[…] Paste – aluat şi preparare […]
Pastele proaspat facute se mai fierb sau pot fi puse direct in lazania ?
Nu mai e cazul sa fie fierte. Sunt suficient de maleabile si au timp sa se gateasca. Ca regula generala, pastele proaspete se fierb , in functie de grosime, in 3-5 minute (fata de 8-12, cele uscate).
Comments are closed.