Panna cotta (sau panacota) este probabil cea mai cunoscută budincă rece italiană. Un desert uşor şi rafinat, provenit din nordul Italiei (regiunea Piemont). Numele său – smântână (dulce) gătită – spune aproape totul despre realizarea sa. În prezent există mai multe tipuri de panna cotta, unele aromate cu vanilie, altele cu ciocolată. Dar reţeta tradiţională este simplă, fără nici un fel de arome, şi este servită cu dulceţuri sau siropuri de fructe. Deserturi similare sunt prezente în Grecia şi Franţa.
Porţii: 4
Timp de preparare: 40 de minute (plus 2 ore la rece)
Ingrediente:
- 450 ml smântână dulce
- 200 ml lapte
- 60 grame de zahăr
- 1 lingură de gelatină (20 grame)
- 1 plic zahăr vanilat (opţional)
- 1 vârf de cuţit de sare
- 1 lingură de ulei
- sirop sau dulceață de fructe şi fructe pentru servire
Preparare:
- Încălziţi într-un vas laptele şi smântâna dulce la foc mic.
- Adăugaţi zahărul şi zahărul vanilat şi lăsaţi să fiarbă timp de 1 minut.
- Luaţi vasul de pe foc, lăsaţi să se răcorească şi adăugaţi granulele de gelatină. Amestecaţi bine şi lăsaţi să se dizolve gelatina şi să se răcească lichidul timp de 10-15 minute.
- Ungeţi 4 forme conice, ceşti de cafea sau vase ramekin cu puţin ulei.
- Turnaţi panna cotta în forme.
- După ce lichidul s-a răcit introduceţi cupele la rece pentru minim 2 ore.
- Când serviţi răsturnaţi conţinutul formelor pe farfuria de servire.
- Turnaţi siropul peste panna cotta şi decoraţi cu fructe proaspete şi/sau frunze de mentă proaspătă.
Panna cotta se serveşte întotdeauna rece.
Vezi aici rețetele pentru dulceața de vișine, cireșe amare, caise sau căpșuni.
[tip]Opţional, panna cotta se poate servi şi cu alte siropuri: ciocolată, caramel, cremă de oţet balsamic etc. [/tip]