Ceva Bun

Pâine cu hribi

Puţine roade ale pământului au un gust atât de profund şi intens ca hribii. Iar pâinea cu hribi e una dintre cele mai la îndemână modalităţi de a le utiliza gustul desăvârşit. O pâine ca oricare alta dar cu un gust unic, ideală pentru a fi consumată cu unt, brânzeturi. Dacă nu o luaţi de la Băcănia Veche, o puteţi prepara singuri. O idee de pâine pentru tartine festive.

Porţii: 1 pâine de aprozimativ 1 kilogram.

Timp de preparare: 3 ore (cu tot cu dospire şi coacere)

Ingrediente:

Preparare:

  1. Fierbeţi laptele şi opăriţi ciupercile cu el.
  2. Lăsaţi laptele cu hribii să se răcorească.
  3. Pasaţi laptele cu hribii într-un blender şi adăugaţi uleiul de măsline, drojdia, sarea şi zahărul.
  4. Amestecaţi făina cu amestecul de lapte cu hribi. Frământaţi până obţineţi un aluat elastic.
    [note]Puteţi forma şi dospi aluatul de pâine în maşina de pâine pe programul de frământare. Adăugaţi ingredientele în următoarea ordine: laptele cu hribii, uleiul, sarea, zahărul şi, la final, făina şi drojdia.[/note]
  5. Lăsaţi aluatul la dospit, acoperit, în loc cald, aproximativ o oră, până îşi dublează volumul.
  6. Scoateţi aluatul şi formaţi o pâine rotundă.
  7. Puneţi aluatul în mijlocul unei tăvi cu pereți detașabili pudrată cu făină sau direct pe o planşetă de copt.
  8. Pudraţi aluatul cu făină şi lăsaţi-l să crească din nou până umple forma.
  9. Introduceţi o crăticoară cu 300 ml de apă şi încingeţi cuptorul la 190 de grade Celsisus.
    [tip]Scoateţi apa după 15 minute. Aburii vor menţine coaja pâinii proaspătă.[/tip]
  10. Introduceţi pâinea la cuptor.
  11. Coaceţi pâinea 40 de minute.
  12. Scoateţi pâinea şi lăsaţi-o să se răcească pe un grătar.

Pâinea cu hribi se consumă ca orice altă pâine însă este excepţională caldă. Pentru a pune în valoare gustul unic al pâinii, încălziţi feliile de pâine, pe grătar sau în toaster, înainte de servire.

print