Ceva Bun

Paella cu pui şi fructe de mare

De origine maură (ei au introdus mâncărurile de legume cu orez în Spania), botezată în catalană, Paella – se pronunţă paieia – este mâncarea care se ataşează de numele Valenciei mai ceva ca Marea Mediterană de ţărmurile ei. Paella nu este propriu-zis o mâncare, ci o întreagă serie care îşi trage numele de la vasul în care este gătită şi care are în comun orezul aromat şi parfumat cu legume (ardei, ceapă, usturoi, roşii) şi condimente (foi de dafin, boia de ardei şi, mai ales, şofran).

Reţeta de faţă este o combinaţie clasică a unora dintre cele mai populare tipuri de paella: pollo y chorizo şi marisco.

Porţii: 6

Timp de preparare: 80 de minute

Ingrediente:

Preparare:
[note]Inevitabil, în mod tradiţional, paella se prepară în vasul cu acelaşi nume şi se serveşte direct din el. Evident însă că se poate găti şi folosind un alt tip de tavă. Singura condiţie e să fie o tavă suficient de întinsă – şi nu prea adâncă – pentru a permite evaporarea lichidului şi fierberea orezului. [/note]
  1. Curăţaţi şi tăiaţi puiul în cuburi potrivit de mari. Spălaţi bine midiile dacă sunt întregi. Tocaţi ceapa şi usturoiul. Tăiaţi ardeii julienne. Pregătiţi o tavă încăpătoare pentru toate ingredientele.
  2. Încingeţi într-o tigaie 2-3 linguri de ulei şi rumeniţi bucăţile de pui. Adăugaţi ceapa tocată şi usturoiul şi, la final, şofranul şi boiaua. După ce s-au rumenit, transferaţi-le în tavă.
  3. Sotaţi midiile în tigaia acoperită până se deschid. După ce s-au deschis, transferaţi-le în tavă.
  4. Adăugaţi în tavă roşia tăiată mare (fără sâmburi), inelele de calamar, creveţii, orezul spălat, supa şi vinul. Amestecaţi bine ingredientele, adăugaţi o foaie de dafin şi introduceţi tava la cuptorul încins la 170 de grade pentru 40-45 de minute până când toată supa s-a evaporat.
  5. În ultimele 15 minute adăugaţi boabele de mazăre fără să amestecaţi prea tare în paella.
Paella se serveşte fierbinte, proaspăt scoasă din cuptor, cu sferturi de lămâie lângă.
[tip]Pentru o paella de efect, folosiţi câţiva creveţi mari, întregi, pentru decorare. Adăugaţi-i în a doua jumătate a procesului de preparare şi evitaţi amestecarea acestora – la fel ca şi a midiilor dacă folosiţi unele întregi – cu restul ingredientelor.[/tip]
print