Un clasic al micului dejun chinesc – dar și al altor țări asiatice – orezul prăjit face parte din circuitul alimentelor din această bucătărie. În mod tradițional, pentru această rețetă se folosește orezul rămas din ziua anterioară și căruia i se adaugă ou, legume și diverse tipuri de carne, pește sau fructe de mare. Rețeta de mai jos este o versiune simplificată și adaptată ritmului și condițiilor vieții occidentale. Folosind creveți și orez congelat în locul celui fiert cu o zi înainte în mașina de fiert orezul, adăugând ingredientele în ordine inversă față de rețeta clasică, puteți obține o masă gustoasă în doar câteva minute.
Porții: 2
Timp de preparare: 25 de minute
- 12-14 cozi de creveti (congelate sau proaspete)
- 1 pungă de orez cu legume congelate (450-500 de grame)
- 2 căței de usturoi
- 2 ouă
- 1 ardei iute (opțional)
- 4 linguri sos de soia
- 1 lingură sos de stridii
- 3 linguri ulei
- 1 liguriță ulei de susan (opțional)
- piper
Preparare:
[note] Această rețetă se poate prepara pe o plită electrică sau în wok sau într-o tigaie normală, teflonată. [/note]
- Curățați și tocați usturoiul.
- Tăiați rondele ardeiul iute.
- Încingeți uleiul.
- Adăugați creveții și rumeniți-i la foc iute timp de 1-2 minute.
- Adăugați usturoiul și ardeiul iute.
- Adăugați orezul și rumeniți-l la foc iute amestecând până când se înmoaie.
- Adăugați sosul de soia, cel de stridii și uleiul de susan.
- Adăugați ouăle și amestecați bine cu orezul.
- Continuați prăjirea până când orezul și ouăle sunt prăjite.
Serviți orezul fierbinte decorat cu frunze de coriandru și/sau rondele de ceapă verde.
_______________________________________