Specific bazinului mediteranean, oregano este o mirodenie care iubeşte soarele şi îşi intensifică aroma sub acţiunea lui. Poate fi cultivat, în grădină sau ghiveci, în toate zonele temperate.
Prezentare:
Arbust ierbos, cu multe frunze, creşte până la 60 de centimetri înălţime. Are multe frunze oval acuţite de 12-25 milimetri.
Aromă:
Gustul de oregano este înţepător, uşor dulce şi plăcut proaspăt. Are un miros intens.
Utilizare:
Condiment clasic al sosurilor de paste şi pizza, deci foarte utilizat în bucătăria italiană, oregano este totodată o prezenţă plăcut obsedantă a bucătăriei greceşti unde îl întâlnim de la salata grecească la preparate din peşte.Bucătăria franceză, în special cea provensală, îl foloseşte în amestecu-i tipic de ierburi.
Oregano se asociază bine cu mâncărurile de legume pregătite din dovlecei, zucchini, ardei graşi şi cartofi, dar şi cu fripturile de porc, vită şi miel.
Preparare:
Iubitor al altor ierburi, cum sunt rozmarinul, cimbrul şi busuiocul, oregano este un condiment aromatic care se adaugă la sfârşitul preparării mâncării pentru a-şi degaja pe deplin aroma.Se foloseşte proaspăt (în special în salate şi cărnuri uşoare) sau uscat.
În Mexic se foloseşte în amestec cu chilli pentru asezonarea cunoscutului chili con carne.