O omletă rapidă pentru un mic dejun consistent în care ciupercile dau gustul, ouăle proteina, iar ceapa verde şi usturoiul contribuie cu aroma. Încercaţi să o gătiţi într-o tigaie cu capac, dar, şi mai bine – dacă aveţi posibilitatea – la cuptor, pentru a obţine o omletă nu doar pufoasă dar şi rumenită.
Secretul acestei omlete este să rumeniţi ciupercile la foc iute fără a le usca.
Porţii: 6
Timp de preparare: 30-40 de minute
Ingrediente:
- 10 ouă
- 4-5 linguri ulei
- 500 de grame de ciuperci pleurotus
- 100 ml lapte
- 3 căţei de usturoi
- 2 cepe verzi
- verdeaţă (pătrunjel şi/sau mărar)
- sare
- piper
Preparare:
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius (temperatură medie).
- Tăiaţi ciupercile mare din cuţit.
[tip]Deoarece au un conţinut ridicat de apă, volumul ciupercilor va scădea aproximativ la jumătate.[/tip] - Curăţaţi usturoiul şi tocaţi-l mărunt.
- Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o rondele.
- Încingeţi uleiul într-o tigaie cu mâner metalic (sau alt vas care poate fi introdus la cuptor)
[tip]Dacă nu aveţi un astfel de vas sau cuptor, puteţi găti omleta exclusiv pe aragaz într-o tigaie cu capac.[/tip] - Adăugaţi ciupercile şi sotaţi-le la foc iute, amestecând constant.
- Spargeţi ouăle într-un vas adânc.
- Adăugaţi laptele, sare şi piper.
- Bateţi bine ouăle cu laptele.
- Adăugaţi ceapa verde şi verdeaţa.
- Adăugaţi usturoiul peste ciuperci şi sotaţi-l timp de 1 minut.
- Luaţi tigaia de pe foc şi adăugaţi ouăle bătute.
- Introduceţi tigaia la cuptor pentru 5-8 minute, până când omleta este gata.
Omleta cu ciuperci pleurotus se serveşte fierbinte cu salată proaspătă.
[warning]Atenţie la mâner când scoateţi tigaia încinsă din cuptor.[/warning]
[tip]Evident că ciupercile pleurotus pot fi înlocuite şi cu alt tip de ciuperci însă doar cu cele cu aromă slabă (ex. Champinion). În nici un caz nu folosiţi 500 de grame de hribi sau alte ciuperci puternic aromate.[/tip]