Nasi este numele generic dat de indonezieni şi malaezieni orezului gătit, iar când mâncarea se numeşte goreng ( orez prăjit), avem în faţă specialitatea de bază a bucătăriei indoneziene, foarte populară şi în Malaysia (Malaezia) sau Singapore. Dovadă a unei bune şi economicoase gestiuni a proviziilor, nasi goreng se prepară în mod uzual din orezul fiert şi rămas de la micul dejun, în combinaţie cu legume, cu sau fără carne, peşte şi fructe de mare.
Întrucât nasi goreng este o denumire generală a unui fel de mâncare care se regăseşte pe un areal de câteva mii de kilometri pătraţi, nu e de mirare că există multe reţete. Aceasta e doar una dintre ele.
[readalso]Vezi aici şi reţeta de supă Laksa[/readalso]
Reţetă: Nasi goreng cu pui, creveţi şi curry
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 250 de grame de orez fiert şi răcit
- 150 grame de pui
- 250 grame cozi de creveti
- 1 ceapă medie
- 2 căţei de usturoi
- 1 linguriţă de pastă de ardei iute (în mod tradiţional, sambal oelek)
- 1 lingură de sos de soia
- 1 morcov
- 1 lingură rasă praf de curry
- 1 pahar boabe de mazăre congelate sau din conservă
Preparare:
- Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori subţiri. Curăţaţi morcovul şi tăiaţi-l julienne de 4-5 centimetri lungime. Tăiaţi puiul în cubuleţe potrivit de mari. Curăţaţi creveţii.
- Încingeţi uleiul într-un wok sau tigaie. Adăugaţi puiul şi rumeniţi-l bine. Când puiul începe să se rumenească (după 4-5 minute), adăugaţi ceapa, usturoiul tocat, morcovii, creveţii şi boabele de mazăre. Rumeniţi totul uşor.
- Adăugaţi, în ordine, praful de curry, pasta de ardei iute şi sosul de soia.
- În cele din urmă se adaugă şi orezul şi ceapa verde tăiată rondele şi se amestecă bine cu restul ingredientelor până când orezul începe să se rumenească uşor. Nasi goreng-ul se serveşte fierbinte. Indonezienii îl servesc alături de castraveţi, ouă, anşoa prăjit şi/sau alune.
Timp de gătire: 10 minute
Timp de pregătire: 20 minute
Porţii: 2
[tip]Orezul pentru nasi goreng trebuie să fie rece (fiert de câtreva ore) şi nu foarte moale. Proporţia de apă /orez la fiert este de 1 pahar de orez la 1 pahar şi jumătate, maxim 2, de apă. Vezi aici cum se fierbe orezul. [/tip]