Secretul unui mușchi de vită la grătar constă în alegerea cărnii. Dacă vă doriți o carne fragedă, să se topească în gură, mai ales pentru cei care apreciază o vită în sânge, alegeți mușchi de vită maturat. Carnea de vită se maturează natural, în timp (cea mai bună carne de vită se consumă între 28 și 34 de zile după sacrificarea animalului). În urma procesului de maturare se obține o carne fragedă, cu un gust intens. Un mușchi de vită la grătar devine, astfel, un festin culinar, iar carnea își păstrează propria aromă.
Timp de preparare: 40 minute
Porții: 2
Ingrediente:
- 2 felii egale de mușchi de vită (aproximativ 440 gr)
- 4 feliuțe de brânză de capră (aproximativ 40 gr)
- 500 g fasole verde
- 1 l supă de legume (sau de pui)
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare și piper
Preparare:
- Pregătiți focul pentru grătar. Pregătiți carnea – să fie scursă de zeamă. Feliile de carne trebuie să fie grosuțe (2-3 cm), nu subțiri. Carnea nu se bate! Se ung feliile de carne cu ulei pe ambele părți; se presară sare și piper după gust.
- Separat, într-o oală de fiert la aburi, puneți supa de legume sau de pui în loc de apă și fierbeți fasolea verde. Presărați sare și piper după gust peste fasole.
- Puneți carnea pe grătar și fiți atenți la timpul de frigere. Focul trebuie să fie iute. (Dacă faceți carnea pe plită, plita să fie bine încinsă)
Vita se poate servi bine făcută, medie sau în sânge.
Pentru vita bine făcută, timpul de frigere este, evident, mai mare. Pentru a fi siguri că s-a pătruns bine, apăsați cu cleștele de grătar pe felia de carne – nu trebuie să iasă sânge când faceți asta.
Pentru vita în sânge, asigurați-vă ca ambele fețe s-au rumenit și luați-o de pe foc – va avea miezul crud și fraged.
Pentru vita medie, se ține carnea câte 8 minute pe fiecare parte (timpul poate diferi în funcție de puterea focului, de înălțimea grătarului și de grosimea cărnii – 8 minute este un timp aproximativ după care să va ghidați). - Puneți câte o felie de carne pe câte o farfurie. Peste carnea fierbinte, puneți câte două rondele de brânză de capră. Adăugați garnitura de fasole verde, fiartă la aburi de supă.
Se servește imediat. Puteți adăuga la servire și 2-3 ciupercuțe făcute pe grătar.
[tip] Dacă nu aveți brânză de capră, puteți folosi un cubuleț de unt cu verdețuri. [/tip]
[tip] Puteți achiziționa vită maturată (mușchi, antricot sau vrăbioară – ce se pretează pentru grătar) de la magazinele de tip Cash&Carry (Metro etc). Carnea se poate matura și acasă: într-o pungă de marinată, se lasă carnea în sângele propriu la frigider (nu la congelator) mai multe zile. [/tip]
daca nu am sange cu care sa tin carnea la maturat, il pot inlocui cu altceva?
Nu e vorba de un surplus de sange ci chiar de sangele pe care il contine carnea. Practic, bacteriile din carne “lucreaza” pentru fragezirea acesteia. Se estimeaza ca cea mai buna carne de vita se obtine dupa 28 de zile de la sacrificarea animalului. Ca regula generala, carnea nu se consuma decat dupa minim 6 ore de la sacrificare (porc) si minim 2-3 zile pentru vita, vanat, etc.
Pentru fragezirea carnurilor proaspete puteti apela oricand la o marinata.
m-ati facut curioasa si am cautat cum s-ar face maturarea carnii acasa, rezultatul fiind ca cel mai bine e sa o cumperi gata maturata pentru ca e dificil sa ajungi la un rezultat civilizat cand nu ai conditii (mediu controlat, etc) pentru asa ceva.
voi aveti/stiti o metoda de a matura carnea acasa in conditii de igiena? ma refer la muschiul de vita proaspat cumparat din super market.
Maturarea cărnii de vită acasă se poate realiza astfel: carnea se pune în pungi ce pot fi închise bine sau în cutii de plastic și se lasă în frigider la temperatură de sub 8 grade Celsius pentru 5 zile înainte de fi gătită. Este vorba aici de o maturare minimă pentru că, așa cum am specificat, carnea de vită are o anumită rigiditate când este proaspătă. Această metodă se aplică pentru bucățile de carne bogate în sânge.
Evident, maturarea cărnii în mod industrial presupune o perioadă de minim 3 săptămâni în frigidere speciale (nu se deschid în perioada maturării decât foarte rar pentru verificări pentru a nu avea fluctuații de temperatură). Această metodă nu este potrivită pentru acasă pentru că, neavând un mediu controlat, riscăm să se dezvolte bacterii nedorite în carne.
Maturarea carnii se face, atentie cu Zardin, care contine Bombal, Acetat de Na l 262- clorid de sodiu, citrat de sodiu: 33 L , absorbant de sodiu, 1: l 30 l
acizi absorbici l. l 300
Se pune 5g / kg carne si grasimi. Ce efect are asupra carnii? Dar ce efect are in timp asupra celor care o consuma ?
Poate ascorbat de sodiu si acid ascorbic, Vally. Acidul ascorbic e unul din compusii vitaminei C iar ascorbatul de sodiu e o sare a acestui acid. Impreuna au rol de antioxidanti, probabil in cazul de fata impiedica oxidarea carnii in lungul proces de maturare.
m-a ajutat
D-le Vally Bălășoiu, vă mulțumim pentru atenționările privind absorbanții, clorizii și zardinul care conține bombal (wtf?). De mult n-am mai râs așa :))
Și apoi, dacă chiar ar fi cu conservanți și vitamina C, cine naiba își permite să mănânce zilnic vită la restaurant, ca să îl afecteze absorbanții?
Comments are closed.