Tikka masala este unul dintre acele feluri de mâncare care par să aibă o poveste la fel de bogată și complexă precum gustul său. Deși originile exacte ale acestui preparat sunt adesea disputate, mai multe povești și teorii încercă să deslușească misterul. Cui îi datorăm această combinație atât de exotică cum e cea dintr-o porție de frigărui tikka masala?
Una dintre cele mai populare teorii sugerează că tikka masala a fost creată în Marea Britanie, într-un restaurant indian din Glasgow, Scoția, în anii ’70. Legenda spune că un bucătar s-a gândit să adauge un sos de roșii și smântână la puiul tandoori pentru a satisface gusturile locale, mai exact cererea unui client care a considerat puiul prea uscat. Ca toate legendele, evident că noul preparat a început să fie servit și a câștigat rapid popularitate, devenind un simbol al bucătăriei fusion, care combină influențele indiene cu cele britanice.
Pe de altă parte, există voci care susțin că tikka masala își are originile în India, la mama ei acasă, unde există multe feluri de mâncare similare, cu sos cremos. De fapt, “tikka” înseamnă bucățele mici de carne, iar masala inseamnă amestec de condimente. Indiferent de rețetă, la final tikka masala nu este altceva decât o adaptare a unor rețete tradiționale indiene precum “butter chicken” sau “murgh makhani,” care sunt adesea preparate cu sosuri bogate pe bază de roșii și smântână sau iaurt.
Indiferent de originea sa exactă, un lucru este cert: tikka masala a devenit un simbol al multiculturalismului și al schimbului cultural. În Marea Britanie, este adesea considerat un fel de mâncare național, cu toate că originile sale indiene rămân clare.
În prezent, tikka masala se regăsește în meniurile restaurantelor din întreaga lume, iar rețetele variază în funcție de preferințele locale. Unele versiuni sunt mai picante, altele mai dulci, iar ingredientele pot include variații interesante, cum ar fi adăugarea de nucă de cocos sau migdale măcinate pentru un plus de savoare și textură. Uneori se face cu garam masala, amestecul clasic de condimente indian, alteori cu mai puține mirodenii, în funcție de loc. Versatilitatea acestui preparat îi permite să fie reinterpretat în moduri creative, păstrându-și însă esența care l-a făcut atât de îndrăgit.
Cui îi aparține tikka masala? Poate că răspunsul nu este atât de important pe cât este recunoașterea faptului că acest preparat aparține acum tuturor celor care îl apreciază și îl savurează. Și, în fond, aceasta este adevărata frumusețe a bucătăriei: capacitatea sa de a ne conecta și de a ne îmbogăți experiențele de viață prin gust și aromă.