Desert rapid şi fără pretenţii, de duminică tihnită în familie, minciunele – un soi de gosoşi mai sclifosite ca formă – sunt făcute dintr-un aluat ce aminteşte de cel de cozonac. Există multe reţete atribuite acestui preparat care diferă în funcţie de tipul de grăsime (unt/margarină sau untură) şi agentul de afânare (drojdie sau praf de copt/bicarbonat). Noi vă recomandăm aluatul cu unt şi drojdie. Pentru pufoşenie…
Porţii: 30-40 bucăţi
Timp de preparare: 1 oră (plus 1 oră la dospit)
Ingrediente:
- 500 grame făină albă
- 10 grame drojdie uscată
- 100 ml lapte călduţ
- 100 ml iaurt sau lapte bătut
- 100 grame unt gras (minim 80%), la temperatura camerei
- 2 ouă
- 5 linguri de zahăr tos
- 1 plic de zahăr vanilat
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriţă rasă de sare
- 150 de grame zahăr pudră vanilat
- ulei pentru prăjit
Preparare:
- Amestecaţi făina cu drojdia, sarea, cele 5 linguri de zahăr, zahărul vanilat, coaja rasă de la lămâie într-un castron adânc.
- Separat, amestecaţi ouăle cu laptele călduț, iaurtul şi untul.
- Amestecaţi ingredientele lichide cu cele solide şi frământaţi aproximativ 10 minute, până obțineţi un aluat elastic, relativ moale.
- Puneţi aluatul într-un vas şi lăsaţi-l la cald la dospit pentru aproximativ o oră.
[tip]Dacă aveţi maşină de făcut pâine, puteţi să o folosiţi până în acest punct folosind programul pentru aluat (inclusiv funcţia de dospire).[/tip] - Împărţiţi aluatul în două.
- Întindeţi fiecare parte, pe rând, cu sucitorul într-o foaie subţire (4-5 mm), pe masa pudrată cu făină.
- Tăiaţi cu cuţitul sau rola pătrate (sau romburi) cu latura de aproximativ 5-6 centimetri.
- Faceţi o incizie la mijloc în fiecare pătrat de aluat (vezi foto), treceţi un colţ prin despicătură şi trageţi uşor pentru a-l “înnoda” la mijloc.
- Lăsaţi minciunele formate să mai crească10-15 minute la cald.
- Încingeţi uleiul (la aproximativ 190 de grade), temperatură medie spre mare, într-o tigaie adâncă.
- Rumeniţi pe ambele părţi minciunelele.
- Scoateţi minciunelele pe un şervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
- Pudraţi minciunelele cu zahăr pudră vanilat.
Minciunele se servesc fierbinţi, calde sau reci, cu diverse gemuri acrişoare.