O zi la masă în Polonia
Micul dejun (sniadanie), începe de la orele 7 şi ţine până pe la ora 10 şi este bogat în pâine, brânză, mezeluri, omlete şi puţină salată. Prânzul (obiad) începe devreme, la ora 11 şi se lungeşte până la ora 15.00. Polonezilor nu le este frică de un prânz bogat, astfel încât un meniu este compus din trei feluri de mâncare consistente. O masă tipic poloneză începe cu supă, alături de pâine albă sau de secară, urmată de felul principal, bogat în carne de porc sau pui, însoţit de nelipsitul cartof şi legume, de obicei crude şi care conţin aproape sigur puţină varză. Masa se încheie cu o varietate de deserturi, polonezii excelând atât în prepararea cât şi în consumarea acestora. De obicei nu se consuma alcool în timpul prânzului.
Cina (kolacja) este servită între orele 18-21 şi luarea ei în oraş începe să devină un obicei popular cu atât mai mult cu cât este stropită bine cu alcool.
Specialităţile poloneze
Bucătăria poloneză este grupată pe regiuni astfel încât multe feluri de mâncare se prepară în mod diferit sau sub alte nume, de la zonă la zonă. Cu toate acestea se pot sublinia câteva feluri specifice. Barszcz, face parte din familia generică a borşurilor slavilor de nord, regăsite şi în Ucraina sau Rusia. Varianta locală are la bază tot sfecla roşie, ceapă, usturoi şi, uneori, nap. De la zonă la zonă, barszcz poate avea sau nu smântână, găluşti, etc. O altă supă (zupa) foarte iubită în Polonia este zurek, o supa fierbinte, groasă, acrişoară, pe bază de secară, cu cârnaţi şi cartofi.
Pierogi, produse de patiserie umplute – fierte, prăjite sau coapte la cuptor, în funcţie de regiune – fac, de asemenea, parte din aceeaşi familie slavă şi polonezi au o adevărată obsesie pentru ele. Pierogi sunt umplute atât cu umpluturi sărate – de la carne la legume – dar şi dulci, cu brânză şi stafide sau gemuri.
Kielbasa, cârnaţii polonezi, sunt diferiţi de tot ceea ce se plimbă prin România sub acest nume şi sunt făcuţi practic din aproape orice fel de carne, de la porc la pui, de la curcan şi vită la zimbru, Cei mai iubiţi sunt cei din carne de porc, bine condimentaţi cu usturoi şi mult piper. Din acestă categorie merită încercat Krakowska, specific regiunii Cracoviei.
Oscypek sunt brânzeturi în formă de fus acoperite cu motive tradiţionale făcute din brânză de capră afumată.
Printre felurile care merită a fi încercate se mai numără: bigos – o tocaniţă pe bază de varză (murată sau proaspătă) şi bucăţi de carne (porc, vită şi chiar pui), facută la cuptor şi servită cu pâine de secară sau de cartofi – şi Zrazy zawijane – rulouri din muşchi de vită umplute cu felii de castraveţi muraţi, cârnaţi afumaţi şi ciuperci, gătite la cuptor.
Din tradiţia austro-ungară, polonezii s-au ales cu goulash–ul şi cu şniţelul (Kotlet schabowy), servit cu cartofi şi/sau varză murată.
„Dulcele” şi „tarele” polonez
Polonezii sunt mari consumatori de dulciuri aşa că dacă vizitaţi Polonia aveţi grijă la siluetă. Pączki, o gogoaşă umplută cu dulceaţă sau cu cremă de vanilie şi prajită până devine maronie, se găseşte la tot pasul, de la restaurante la vânzătorii stradali. Kremowka este o prajitură la care se adaugă ciocolată de casă Wawel, disponibilă sub formă de batoane, ambalate simplu. Makowiec este o prăjitură cu mac iubită de polonezi, la fel ca Sernik, o delicioasă prăjitură cu brânză.
În materie de băuturi berile se regăsesc peste tot. Cele mai cunoscute branduri sunt Zywiec, Okocim, EB, Warka si Tyskie. Dar marele motiv de mândrie al polonezilor este vodca. Mari producători de cereale, polonezi produc una dintre cele mai bune vodci din lume. Cele mai vechi referinţe despre vodcă sunt de la începutul secolului XV, din Polonia.
Mărcile Belvedere, Chopin şi Starka sunt branduri ştiute în întreaga lume de cunoscători. Zubrowka (zimbrul) este o altă vodcă de prestigiu a Poloniei, aromată cu un sortiment de iarbă de stepă din care se regăseşte un fir în fiecare sticlă. Se spune că Zubrowka surprinde mirosul stepei poloneze, unde cresc zimbri, după ploaie.
_____________________
Articol din seria Ghidurilor de Călătorie realizate de capital.ro pentru care cevabun.ro este consultant culinar.
Citește tot articolul aici.