Piața din Nisa debutează dimineața în zori cu tarabe pline ochi. Organizată aproape de faleză, piața are părți bine definite ce ușurează orientarea și, bineînțeles, cumpărăturile. Verdețuri proaspete în legături bogate, fructe de toate felurile lucind în soarele dimineții, brânzeturi tradiționale de capră, mezeluri afumate, condimente în saci și eprubete, rânduri-rânduri de flori și plante ornamentale. Nu lipsesc nici suvernirurile pentru călători: săculeți cu lavandă uscată, săpunuri naturale, râșnițe cu ierburi aromate atât de specifice pentru regiunea Provence.
Nu se face bine prânzul că toată piața e prinsă într-o agitație ciudată care o transformă, cât ai clipi, într-o promenadă plină de terase, aranjate și scrobite, pentru masa cea mai importantă a zilei. Restaurantele cu specific pescăresc domină prima parte a teraselor, cu fructe de mare proaspete expuse pe cuburi de gheață, soiuri de pește din Marea Mediterană și chelneri pregătiți să te îmbie la un bouillabaisse – celebra supă pescărească, originară din Marseille, dar răspândită pe întreaga coastă și în toată regiunea Provence.
Urmează restaurante cu specific niçois care au pe meniu atât salata niçoise cât și soca, un soi de clătite din făină de năut, asezonate cu piper. Multe pizzerii pentru că este foarte reprezentativă comunitatea italiană cu paste proaspete, legume alla parmigiana, pizza și deserturi delicioase. Nu lipsesc nici localurile cu specific grill și ofertele speciale pentru prânz cu formule complete (meniu complet) de la 12 la 30 de euro.
După prânz, Nisa oferă locuri superbe pentru plimbare, pe uscat sau pe mare: promenada englezilor, terasa de pe dealul orașului cu priveliște peste oraș si spre mare, centrul vechi cu străduțe înguste asemeni Veneției, pline cu magazine, ateliere de pictură, galerii. Îndeajuns cât să ți se facă iar foame și să îți dorești un desert și o cafea. Alegerile sunt multiple, cafenelele o mulțime. Sau te poți delecta cu un [intlink id=”1401″ type=”post”]Colonel [/intlink]- un desert-cocktail răcoros și digestiv cu vodcă și înghețată de lămâie.
Cina trebuie să fie mai ușoară, nu-i așa? Nimic mai simplu! Orice braserie servește și galettes, specialități asemănătoare clătitelor, gătite doar pe o parte, cu umpluturi sărate sau dulci. Orice local are și o specialitate a casei, originală, cu umpluturi pline de fantezie: bucățele de carne de pui îmbăiate în sos cremos cu smântână, ciuperci la grătar, ratatouille de legume, sau delicii dulci ca mere caramelizate sau căpșuni proaspete cu frișcă și înghețată.
Fiecare zi petrecută pe Coasta de Azur este o incursiune amețitoare în bogata tradiție culinară și o lecție despre ingrediente potrivite perfect în feluri de mâncare despre care nu poți să spui decât: simplu, dar atât de rafinat!
Platourile de scoici crude, felurile pregătite cu carne fragedă de St. Jacques sau o porție generoasă de escargots (melci) sunt câteva recomandări care ar trebui să se regăsească pe lista celor gurmanzi. Cei care nu au încercat încă au un motiv în plus să revină pe Coasta de Azur.