Când te gândeşti la Berlin îţi vin în minte petele negre ale istoriei (Hitler şi Zidul) şi mai puţin părţile lui bune. Pentru că Berlinul este o mare capitală culturală europeană, dezvoltată excentric şi atipic, deoarece în anii separaţiei cele două jumătăţi ale sale au crescut într-o permanentă competiţie. Două opere, două teatre, două muzee naţionale, etc.
De opt ori mai mare decât Parisul şi de câteva ori mai verde decât alte oraşe europene – peste 40% din suprafaţa sa este formată din parcuri, păduri şi lacuri – Berlinul este şi o surprinzătoare destinaţie culinară. Pentru că în Berlin se mănâncă mult. Şi foarte bine.
E adevărat că în Berlin, ca de altfel peste tot în Germania, se mănâncă mulţi cârnaţi, varză şi rasoale de porc (fierte sau rotisate). Dar a reduce Berlinul la atât e o monstruoasă minimalizare. Mai ales în Berlinul cosmopolit a cărui bucătărie este caracterizată printr-o mare prospeţime.
Micul dejun (Frühstück) în Berlin e sacru. Atât de mult iubesc berlinezii micul dejun încât sunt capabili să-l mănânce toată ziua. Multe cafenele îl servesc până la ora 18.00. Localurile care servesc micul dejun oferă suficientă varietate pentru orice gust. Mic dejun englezesc (cu ouă, cârnaţi şi bacon), mic dejun franţuzesc (cu croissant, unt şi gem), mic dejun italian (cu prosciutto, roşii şi mozarella), mic dejun hamburghez (cu somon, hering şi salate de creveţi), totul asociat cu o largă varietate de paine, dulceţuri şi fructe. Pentru că berlinezii adoră să asocieze fiecare masă cu prospeţimea fructelor, în orice formă.
Fiind un oraş activ, Berlinul se concentrează mai puţin pe prânz, pe care îl consumă în viteză. Poţi să-ţi începi călătoria culinară pentru prânz în Alexanderplatz (Alex, cum îi spun localnicii), inima fostului Berlin Estic în care te întâmpină vânzătorii ambulanţi de cârnaţi. Cu 1,20 Euro poţi lua un bratwurst, pentru a simţi gustul atât de drag al cârnaţilor. Una dintre cele mai apreciate specialităţi de cârnaţi din Berlin este currywurst-ul. Nu vă aşteptaţi însă la cine ştie ce. Decât la mult ketchup şi un praf de curry adăugat peste un cârnat feliat.
Un scriitor străin spunea în secolul XV făcând referire la Berlin: “Viața e ușoară aici! Totul se reduce la mâncare și băutură.” Și așa și pare. Pe malul râului Spree care străbate Berlinul, stau la soare pe șezlonguri localnicii relaxați și turiștii obosiți după atâta mers. Spațiile verzi sunt inundate de oameni ce stau pe iarbă și citesc, fac picnicuri, se odihnesc sau fac fotografii.
Vremea în Berlin e prielnică vara pentru plimbări cu barca sau cu iahtul pentru cine are. Se văd restaurantele care își pregătesc terasele pentru cină, fie că este vorba de restaurantele cu specific etnic ce abundă peste tot în Berlin sau de restaurantele cu specific german. Alcoolul este destul de scump în restaurant, dar mâncarea compensează prin prețuri accesibile pentru porții cu adevărat uriașe. Puteți alege pentru cină restaurantele de pe malul râului Spree, în special cele din vecinătatea Teatrului Bertold Brecht, sau unul din sutele de localuri din Prenzlauer Berg(vezi filmul), un cartier din estul Berlinului considerat centrul vieții boeme și culturale, un loc bun pentru expați, localnici și turiști deopotrivă.
Cina reprezintă un bun moment de socializare și ține destul de mult. Bere din belșug (Germania are sute de mărci de bere, servite la sticlă, la draft sau direct la butoi de 10 litri), supe tradiționale (supă de cartofi și praz, supă de roșii cu portocale, supă de mazăre sau de linte), feluri principale la porții foarte mari (rasol rotisat cu varză dulce-acrișoară și cartofi, chiftele din carne de porc aromate, sângerete cu cartofi la cuptor, rasol de porc fiert cu salată din cartofi și șuncă, plăcinte cu carne și legume), dar și deserturi ce respectă generozitatea porțiilor (ștrudel cald de mere servit cu înghețată de vanilie și fructe proaspete, tarte cu fructe flambate și servite cu înghețată). Serviciul este foarte bun, deși nu excelează prin viteză.
După cină, Berlinul nu merge la culcare. Terasele, cluburile și pub-urile se animă și oferă selecții de cocktailuri, gustări târzii și o ocazie bună de a recapitula o zi plină petrecută în acest oraș fabulos.
Ca în toate orașele mari, în Berlin se poate trăi ieftin. Există, pe lângă mâncărurile rapide ce se pot cumpăra de pe stradă (street food), magazine cu mâncare gata preparată, numai bună pentru un picnic în unul din zecile de parcuri și grădini: rulade, sandvișuri, tartine etc. Prezența unei puternice comunități turce asigură un aflux constant de doner kebab, falafel și alte specialități ce pot fi consumate la orice oră din zi și chiar din noapte.
Cu siguranță o destinație de vacanță deosebită, Berlinul oferă distracții și evenimente pentru toate gusturile: expoziții deosebite la muzee (Insula Muzeelor), festivaluri (Festivalul de Film de la Berlin, Festivalul de Jazz, Festivalul Culturilor), galerii de artă și manifestări culturale neconvenționale, Love Parade, o viață de noapte vibrantă și vestită în Europa, parcuri și grădini (Grădina Zoologică din Berlin are cele mai multe specii de animale din Europa), tururi cu bicicleta și multe altele.
Cel mai bun carnat este bockwurst-ul. Cu brotchen(chifla ) si mustar, apoi bere are un gust inegalabil de alte tipuri de cremvursti. Apoi puiul la rotisor ( golden broiler) se topeste in gura si nu te mai opresti desi are exact 1KG.
Turcii au si pansen suppe( ciorba de burta) Gusta ca si la noi doar ca e cremoasa.
In rest totul e descris perfect, parca as fi acolo( anii 80-85)
care este interesul portiilor enorme? mancare in general sub mediocra, lipsita de fantezie – rasol de porc (!!!) in portii uriase… trist peisaj gastronomic.
portii mici sau mai bine zis calibrate care iti lasa loc pt mai multe feluri si o senzatie placuta de a te ridica de la masa fara a fi ingreunat prosteste denota o “intelepciune ” gastronomica, altfel domneste regula lui mult si prost ca burta n-are fereastra ( zicala germana).
Comments are closed.