Macaroanele cu brânză, fel de mâncare săţios şi simplu, sunt cunoscute în toată lumea încă din Evul Mediu când au fost menţionate în Liber de Coquina (cea mai completă carte de bucate medievală). Se prepară şi România macaroane cu brânză, simple, poate cu puţin unt sau, regional, cu jumări de slănină prăjită. Dar adevăratul regal se regăseşte peste ocean, în Statele Unite, acolo unde budinca de macaroane cu brânză a atins nu doar popularitatea ci şi rafinamentul maxim într-o mâncare de casă alintată mac and cheese. Maxim, am spus!
[important]În limba română termenul de macaroane desemnează pastele lungi, tubulare, asemătoare cu pastele italienine macherronceli. În multe ţări însă, inclusiv în SUA, macaroanele (din macaroni, italiană), desemnează o serie de paste scurte şi răsucite, goale pe interior (vezi tipurile de paste). Reţeta de mai jos face referire la ele.[/important]
Porţii: 4-6
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 500 grame paste scurte (spiralate şi/sau goale pe interior)
- 400 grame cheddar (caşcaval sau chiar telemea mai puţin sărată)
- 6 linguri parmezan
- 700 ml lapte
- 2 linguri de unt
- 2 linguri făină
- 1 linguriţă rasă nucsoara
- 1 crenguţă cimbru
- 1 ceapă mică
- 4 căţei de usturoi
- sare
- piper
Preparare:
- Curăţaţi usturoiul şi ceapa. Tăiaţi ceapa mare.
- Puneţi la fiert laptele cu ceapa, usturoiul, cimbrul. Lăsaţi să dea câteva clocote la foc mic şi opriţi focul. Strecuraţi laptele.
- Fierbeţi pastele al dente, conform instrucţiunilor de pe pachet.
- Împărţiţi în două cantitatea de brânză. Jumătate din brânză tăiaţi-o cuburi iar cealaltă jumătate răzuiţi-o.
- Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
- Topiţi untul într-o cratiţă.
- Adăugaţi făina în cratiță, amestecaţi-o bine cu untul şi stingeţi totul cu laptele strecurat. Amestecaţi cu un tel pentru a preveni formarea cocoloaşelor.
- Lăsaţi să dea sosul două clocote şi luaţi cratiţa de pe foc.
- Adăugaţi în sos, amestecând bine cu telul, brânza răzuită, parmezanul şi nucşoara.
- Asezonaţi cu sare şi piper.
[warning]Nu adăugaţi sare decât după ce aţi gustat sosul. S-ar putea ca sarea din brânză să fie suficientă. [/warning] - Ungeţi o tavă sau o formă termorezistentă cu unt.
- Amestecaţi sosul de brânză cu pastele şi cuburile de brânză rămase.
- Turnaţi amestecul în tavă şi introduceţi-o la cuptor pentru 20 de minute, până se rumeneşte la suprafaţă.
Budinca americană de macaroane cu brânză se serveşte fierbinte sau la temperatura camerei.