Carnea unui răpitor cum este lupul de mare are o dulceaţă şi un gust deosebite, mai ales atunci când este pusă în valoare de celelate ingrediente selecte: usturoi şi rozmarin, scoici şi şampanie. “Jacheta” din jamon nu face decât să împrumute din gustul discret de carne uscată şi să ferească peştele de uscare.
Porţii: 5
Timp de preparare: 1 oră
- 5 lupi de mare
- 1 kilogram scoici (midii sau scoici mici de râu)
- 3 linguri de ulei de măsline
- 200 ml vin şampanie albă sau vin spumant sec
- 5 crenguţe de rozmarin
- 5 căţei de usturoi
- 5 felii de jamon
- 1 lingură de pătrunjel tocat fin
- sare
- piper negru, proaspăt măcinat
Preparare:
- Curăţaţi peştii de solzi şi intestine şi îndepărtăţi-le aripioarele laterale şi dorsala cu ajutorul unei foarfeci de bucătărie.
- Treceţi scoicile sub apă rece.
- Încingeţi cuptorul la 190 de grade.
- Săraţi şi piperaţi uşor peştii în exterior şi interior.
- Curăţaţi usturoiul.
- Introduceţi în fiecare peşte câte o crenguţă de rozmarin şi câte un căţel de usturoi tăiat în mai multe felii.
- Ungeţi o tavă adâncă şi întinsă cu puţin ulei.
- Puneţi peştii în tavă.
- Acoperiţi fiecare peşte cu o felie de jamon.
- Adăugaţi socoicile în tavă.
- Stropiţi totul cu ulei de măsline.
- Adăugaţi vinul spumant sau şampania.
- Acoperiţi tava cu o folie şi introduceţi-o la cuptor timp de 30 de minute.
- Scoateţi folia de pe tavă şi adăugaţi pătrunjelul tocat fin în sosul din tavă.
- Amestecaţi şi introduceţi tava la cuptor pentru încă 8-10 minute.
Serviţi peştele împreună cu scoicile şi garnitură de salată.
[warning]Se consumă doar scoicile care s-au deschis în timpul procesului de preparare.[/warning]