Ceva Bun

Limoncello

Limoncello (sau lemoncello) este originar din sudul Italiei, din locurile în care ţărmurile italiene se întâlnesc cu Mediterana. De acolo, din Napoli până în Amalfi şi din Sicilia până în Capri, s-a răspândit în toată Italia şi ulterior în lume limoncello, cea mai iubită băutură de casă italiană.

Limoncello nu lasă nici un mister în privinţa ingredientelor sale însă, în ciuda aparenţelor, nu conţine suc de lămâie ci doar uleiurile, aroma şi culoarea cojilor de lămâie.

Băutura care l-a inspirat pe actorul Danny DeVitto să intre în afaceri cu propriul brand de limoncello şi pe  Avril Lavigne să compună versurile “I will drink as much limoncello as I can, and I’ll do it again and again”, se prepară simplu dar cu multă răbdare fiind în principiu un macerat din coajă de lămâie, îndulcit cu zahăr (rar cu miere) care infuzează un distilat alcoolic.

Porţii: 4 litri

Timp de preparare: 3-10 săptămâni

Ingrediente:

Preparare:

  1. Alegeţi cu grijă lămâile. Optaţi pentru lămâi cu coajă subţire, uniformă, fără pete.
  2. Dacă nu aţi cules dumneavoastră lămâile sau nu le-aţi cumpărat de la o sursă de încredere, e foarte probabil să fie cerate. Îndepărtaţi ceara: înmuiaţi lămâile timp de 10-15 minute în apă călduţă (20 de grade); în utima apă adăugaţi şi puţin alcool.
  3. Curăţaţi coaja lămâilor. Folosiţi un peeler sau un cuţit cu lamă subţire pentru a curăţa coaja galbenă, nu şi cea albă, a lămâilor.
  4. Puneţi cojile de lămâie într-un borcan curat (de aproximativ 6 l), cu capac.
  5. Acoperiţi coaja lămâilor cu alcool (cam 500 ml).
  6. Lăsaţi lămâile la macerat între 10 şi 40 de zile, într-un loc răcoros.
  7. Topiţi zahărul în apă (1 kg de zahăr în 1,5 litri de apă), la foc mic timp de 5-7 minute până când granulele de zahăr sunt topite.
  8. Adăugaţi siropul de zahăr răcit peste coaja de lămâie.
  9. Adăugaţi restul de alcool şi lăsaţi la macerat încă 10-40 de zile.
  10. După ce perioada de macerare s-a terminat, strecuraţi limoncello şi turnaţi-l în sticle curate.

Limoncello se consumă bine răcit, ca digestiv.

[tip]Calitatea – culoarea şi aroma – acestei băuturi este dată de durata procesului de macerare a cojilor de lămâie. Cu cât stau mai mult la macerat cojile de lămâie, cu atât mai aromat şi mai intens va fi limoncello.[/tip]

[tip] Se poate pregăti lichior şi din coajă de portocală sau mandarină, după aceeaşi reţetă.[/tip]

[note]Puteţi realiza un lichior rafinat din limoncello, foarte potrivit pentru sărbătorile de iarnă. Înlocuiţi romul din lichiorul de ouă cu limoncello pentru un mix deosebit. [/note]

print