Laptele condensat, cunoscut şi ca lapte condensat îndulcit, este una dintre cele mai utilizate formule de conservare a laptelui. Rețeta de lapte condensat constă într-o reducţie – reducerea volumului unui lichid prin evaporarea lui parţială în urma procesului de fierbere – de lapte cu mult zahăr, care îi dă un aspect cremos-cleios şi un gust dulce şi intens. Puţin cunoscut la noi şi aproape deloc utilizat, laptele condensat este foarte popular în toate colţurile lumii, din Rusia în SUA, din Brazilia până în India sau Malaysia. Laptele condensat este indispensabil pentru prepararea cafelei vietnameze.
Folosit ca bază pentru diverse deserturi sau servit ca atare pe pâine, laptele condensat a făcut carieră pentru prima dată în timpul Războiului Civil din Statele Unite unde a fost inclus în raţia soldaţilor pentru că avea un conţinut caloric/energetic ridicat, era uşor de transportat în conserve şi nu se altera.
Întrucât laptele condensat nu se comercializează pe scară largă în România, îl puteţi obţine rapid şi uşor şi acasă.
Vezi aici și rețeta de Dulce de leche.
Reţetă: Lapte condensat
Preparare:
- Amestecaţi laptele praf cu apa călduţă şi zahărul, cu grijă să nu formaţi cocoloaşe, timp de aproximativ 3-5 minute.
- Adăugaţi untul.
- Fierbeţi compoziţia obţinută, la foc mic, amestecând continuu, timp de alte câteva minute, până când zahărul s-a topit şi s-a format o cremă cleioasă, de culoare alb-gălbuie.
Timp de gătire: 8-10 minute
[tip]Cea mai rapidă metodă presupune amestecarea într-un blender a tuturor ingredientelor (apa trebuie să fie clocotită) timp de 2-3 minute, pânâ când obţineţi un lapte gros şi cleios.[/tip]
[warning]Nu ţineţi laptele condensat pe foc prea mult deoarece, prin caramelizarea zahărului îşi va schimba culoarea şi gustul.[/warning]
[note] Nu confundați laptele condensat cu cel concentrat pentru cafea care se comercializează în supermarketuri. [/note]