Laptele condensat, cunoscut şi ca lapte condensat îndulcit, este una dintre cele mai utilizate formule de conservare a laptelui. Rețeta de lapte condensat constă într-o reducţie – reducerea volumului unui lichid prin evaporarea lui parţială în urma procesului de fierbere – de lapte cu mult zahăr, care îi dă un aspect cremos-cleios şi un gust dulce şi intens. Puţin cunoscut la noi şi aproape deloc utilizat, laptele condensat este foarte popular în toate colţurile lumii, din Rusia în SUA, din Brazilia până în India sau Malaysia. Laptele condensat este indispensabil pentru prepararea cafelei vietnameze.

Folosit ca bază pentru diverse deserturi sau servit ca atare pe pâine, laptele condensat a făcut carieră pentru prima dată în timpul Războiului Civil din Statele Unite unde a fost inclus în raţia soldaţilor pentru că avea un conţinut caloric/energetic ridicat, era uşor de transportat în conserve şi nu se altera.

Întrucât laptele condensat nu se comercializează pe scară largă în România, îl puteţi obţine rapid şi uşor şi acasă.

Vezi aici și rețeta de Dulce de leche. 

Reţetă: Lapte condensat

lapte condensat

Ingrediente:

  • 250 grame lapte praf
  • 250 grame zahăr
  • 50 grame de unt
  • 300 ml apă

Preparare:

  1. Amestecaţi laptele praf cu apa călduţă şi zahărul, cu grijă să nu formaţi cocoloaşe, timp de aproximativ 3-5 minute.
  2. Adăugaţi untul.
  3. Fierbeţi compoziţia obţinută, la foc mic, amestecând continuu, timp de alte câteva minute, până când zahărul s-a topit şi s-a format o cremă cleioasă, de culoare alb-gălbuie.

Timp de gătire: 8-10 minute

[tip]Cea mai rapidă metodă presupune amestecarea într-un blender a tuturor ingredientelor (apa trebuie să fie clocotită) timp de 2-3 minute, pânâ când obţineţi un lapte gros şi cleios.[/tip]

[warning]Nu ţineţi laptele condensat pe foc prea mult deoarece, prin caramelizarea zahărului îşi va schimba culoarea şi gustul.[/warning]

[note] Nu confundați laptele condensat cu cel concentrat pentru cafea care se comercializează în supermarketuri. [/note]

print

6 Comentarii

  1. Azi l-am primit si eu prin posta.Bun..dar nu ceva de zis “mooaaa!”:)))
    Chiar vorbeam cu o prietena si-i ziceam ca mai mult de un sirop de zahar si lapte praf, nu e.
    Am dat o cautare pe google si te-am gasit :D. Deci..mai e in plus olea’ de unt :)).
    Nu-si merita banii din comert, mai bine-l fac acasa.
    Merci de reteta.

  2. Tarta de lamaie, (pt 8 persoane)
    Blatul: 250g biscuiti Petite Beure sau orice biscuiti simpli si 125 g unt.
    Umplutura: 4 galbenusuri de ou, 400 ml lapte condensat, 200 ml seama de lamaie.
    Bezeaua: 4 albusuri de ou, 200 grame zahar tos.
    Blatul: Se sfarama biscuitii si se amesteca cu untul la tempertura camerei pana se obtine o compozitie omogena. Se intinde pe fundul unei tavi de tarta demontabila, presat pana se face compact.
    Crema: Se bat galbenusurile se adauga laptele condensat si zeama de lamaie. Se amesteca pana se obtine o crema omogena, se toarna crema peste blatul de biscuiti.
    Bezeaua: Se bat albusurile spuma si se adauga zaharul putin cate putin pana se dizolva complet.Se pune albusul batut spuma intr-un cornet de bucatarie cu margine zimtata si se decoreaza tarta. Se acopera toata cu spuma de bezea.
    Se introduce tava la cuptor si se coace la 180 grade C timp de 35 minute, pana bezeaua devine aurie. Se serveste la temperatura camerei.
    Pofta buna !

    • Mara, din cantitățile din rețetă vor ieși cam 700 -750 ml, în funcție de cât de concentrat va fi la final.

Comments are closed.