Laptele de pasăre cu ciocolată este versiunea spaniolă a desertului cunoscut la noi şi importat din Franţa. Fiindcă Spania este una dintre cele două mari izvoare ciocolatiere ale Europei (alături de Elveţia) nu se putea ca varianta andaluză a acestui desert originar francez (L’ile flotante, “lapte de pasăre” în varianta românească) să scape de un adaos de ciocolată. Aşa a apărut, deloc regretabil, insula plutind pe ciocolată.
Reţetă: Lapte de pasăre cu ciocolată
Ingrediente:
- 6 albuşuri
- 500 ml lapte
- 150 gr ciocolată amăruie
- 1 baton de vanilie (sau esenţă de vanilie de bună calitate)
- 5 gălbenuşuri
- 200 gr zahăr
- 30 gr amidon
- puţină sare
Preparare:
- Bateţi albuşurile până obţineţi o spumă consistentă.
- Încălziţi laptele la foc, fără să-l clocotiţi.
- Luaţi cu o lingură cantităţi egale din albuşurile bătute şi adăugaţi-le în lapte pe rând.
- Va trebui să obţineţi nişte găluşte, albe, plutitoare pe care le fierbeţi în lapte timp de 4-5 minute.
- Scoateţi “insulele plutitoare” şi puneţi-le să se scurgă pe şervet de bucătărie sau într-o sită.
- Topiţi ciocolata.
- Crestaţi batonul de vanilie pe lungime şi scoateţi toate seminţele din el cu dosul unui cuţit.
- Puneţi batonul şi seminţele la fiert în laptele în care aţi fiert spuma de ou.
[note]Evident că, dacă folosiţi doar o esenţă de vanilie sau zahăr vanilat, le adăugaţi doar în lapte.[/note] - După ce laptele a dat câteva clocote, trageţi-l deoparte şi scoateţi batonul de vanilie.
- Bateţi gălbenuşurile de ou cu 100 grame de zahăr, adăugaţi amidon şi sare.
- După ce toată făina s-a încorporat adăugaţi treptat laptele cald.
- Treceţi tot amestecul în vasul în care a fost laptele şi puneţi-l din nou pe foc mic. Adăugaţi şi ciocolata şi ţineţi pe foc până se îngroaşă, fără să fiarbă.
- În final va trebui să obţineţi un sos gros de ciocolată.
- Caramelizaţi restul (100 de grame) de zahăr într-o tigaie. La final adăugaţi şi două linguri de lapte pentru a obţine o glazură groasă.
- Turnaţi sosul de ciocolată în 4 boluri de servire.
- Repartizaţi în mod egal insulele plutitoare în boluri. Cu ajutorul unei linguri stropiţi cu dâre de caramel insulele plutitoare.
Laptele de pasăre cu ciocolată se serveşte imediat.
[tip]Varianta francofonă nu are ciocolată ci un sos de vanilie la bază. Pentru a o realiza, renunţaţi la ciocolată dar adăugaţi încă un gălbenuş (6 în loc de 5) pentru a obţine consistenţa potrivită.[/tip]
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de gătire: 30 minute
Porţii: 4